Мария Капон: Имаме нужда от силен президент, а не от марионетка

Достойнството на държавния глава е важна част от достойнството на всеки българин.
Достойнството на държавния глава е важна част от достойнството на всеки българин. / БГНЕС

Достойнството на държавния глава е важна част от достойнството на всеки българин. Нуждаем се от смел човек, който да нарича нещата с истинските им имена и да разчисти държавните структури от мафията. Мажоритарният вот е една добра възможност хората да се вгледат в личните качества на всеки кандидат.

Това заяви в интервю за БГНЕС Мария Капон от Единната народна партия /ЕНП/.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто.

БГНЕС: От какъв президент се нуждае днес България?

Мария Капон: От смел и компетентен човек, който не функционира като марионетка на вътрешнополитически сатрапи и външнополитически натиск. Достойнството на държавния глава е важна част от достойнството на всеки българин и сериозен коректив на всеки самозабравил се властник, независимо от цвета, зад който се крие. Защото директно избраният от народа президент няма ангажимента да се съобразява с договорките на задкулисието, а с настроението и състоянието на народа.

БГНЕС: Какви са предизвикателствата, с които ще трябва да се справя следващият държавен глава?

Мария Капон: Твърде много са за едно интервю, но първо ще трябва да разчисти мафията в държавните структури като нарича нещата с истинските им имена. Като се намеси при избора на главен прокурор и при назначенията на тримата големи в съдебната система. Правото му на вето не трябва да го държи равноотдалечен от всички политически партии, а плътно приближен до защитата на защитата на гражданските права на хората и до законността в страната. Тогава ще си говорим повече за каналджии и по-малко за мигрантски центрове. Току-виж и онези юнаци, които се веят с български байраци се сетят, че проблемът им не е в Харманли, а пред вратата на управляващите в София.

БГНЕС: Защо отсъства сериозен дебат между кандидат-президентите за предизвикателствата, пред които сме изправени?

Мария Капон: Защото Радев и Цачева бягат по една и съща писта, и се срещат само със собствените си симпатизанти, които и без друго ще гласуват за тях. Задачата им е да обяснят колко всеки е различен от другия. В същото време бягат от телевизионни дебати с другите кандидати.

Придвижването на мажоритарни кандидатури по анонимен начин, обвити в цветния пашкул на партията, която ги издига, лишава гражданите от възможност да се запознаят с истинските им лични качества. Размяната на клишета не е разговор, а рецитиране на опорните точки дадени им от ПР-ите. Хората не получават почти никаква информация от такива дебати. Въпреки че все пак студентите знаят, че основен белег на диктатурата е формулата, че националната сигурност стои над човешките права. Не знам дали трябва да се изненадвам, че чувам това от юрист, който работи като председател на Народното събрание, и който се е кандидатирал за майка на нацията.

Все пак хората в Кремъл трябва да са спокойни, че кандидатите и на двете основни политически сили имат желание да свалят европейските санкции, наложени заради инвазията в Украйна, противно на колективното решение на нашите съюзници. Това решение беше взето и с наше съгласие.

БГНЕС: Освен за президент ще трябва да гласуваме и на референдум. Трябва ли да се намалят субсидиите на политическите партии?

Мария Капон: Становището на Единна народна партия е, че това е необходимо и то да се намалят до нивото необходимо само за функциониране на апарата и дейностите на тези партии извън избори. Иначе ставаме свидетели на огромни финансови дистанции между тези, които са попаднали в парламента и всички останали политически субекти.

С просто око се вижда, че нормалните партийни нужди едва ли включват бронирано „Ауди“ за 600 000 лв., с което се сдоби ГЕРБ. Никой не може да ме убеди, че е нормално да гледам щастливи репортажи по телевизията, в които ГЕРБ даряват средства на домове за сираци или възрастни хора с нашите пари. Убедена съм, че данъкоплатецът би предпочел държавата да отпусне тези пари на нуждаещите се директно, а не през посредничеството на някои политически сили, които с нашите средства се правят на благородни дарители. Който има на сърце подобно християнско желание бърка в личния си джоб, за да го осъществи.

БГНЕС: Смятате ли, че мажоритарното гласуване е панацея или много скоро избирателите ще се разочароват от него?

Мария Капон: Няма панацея, която да замени усилията на гражданите за това да произведат разумен избор на свои представители. Нито пък универсален инструмент, който да държи кметовете и депутатите отговорни. Това става само с гражданска непримиримост. А иначе мажоритарният вот е една добра възможност хората да се вгледат в личните качества на всеки кандидат, а не да им пробутват варианти като бат Сали някъде в листите.

БГНЕС: Трябва ли да има задължително гласуване? Ако избирателите го отхвърлят, депутатите ще се вслушат ли в техния глас?

Мария Капон: Никой не може да отгатне какво ще правят депутатите, защото обикновено се водят от мотива да си крепят властта, а не от желанието да обслужат гражданите и техните права. Погледнете безумното решение за ограничаване на секциите в чужбина до 35, само за да задоволят желанието на измислени патриотари. Така лишиха от права хиляди българи. Когато видяха скандала погледнете как го коригираха – разрешиха по-голям брой секции само в Европейския съюз, т.е. промяната не обхваща десетките хиляди българи в Съединените щати и Канада, нито тези живеещи в Швейцария, а само след 2 години от рамките на поправката им ще отпаднат и българите, работещи и учещи във Великобритания. Ето така работят депутатите ни. От днес за утре, според интереса на някой коалиционен партньор, който има ангажимент да крепи едноличната власт на Борисов. /БГНЕС