Бъчварова: Заради миграционната криза европейските страни смятат, че не е разумно да питаме за Шенген

В момента страната ни използва много активно възможностите на шенгенската информационна система, каза Бъчварова
В момента страната ни използва много активно възможностите на шенгенската информационна система, каза Бъчварова / БГНЕС

Заради миграционната криза европейските страни смятат, че не е разумно да се поставя въпросът за членството ни в Шенген. Това заяви по време на парламентарния контрол вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова, предаде репортер на БГНЕС.

Аргументът им е, че сега във връзка с миграционната криза и с промените, които бяха направени за достъп до шенгенските граници не е разумно да се поставя и да се повдига този въпрос, въпреки че ние настояваме това да стане, защото самото отлагане вече има друг знак, каза Бъчварова. В нито един момент не е била променяна позицията на правителството по отношение на членството ни в Шенген. Решението се отлага също или се свързва с определени политически решения във връзка със способността на страната ни да се справи с корупцията и да гарантира по границите, както и във вътрешността на страната правила, които са ключови за Шенген, подчерта Бъчварова. Тя непрекъснато е настоявала пред своите колеги от европейски страни, в непрекъсната връзка е и с румънските министри, за да преценят по какъв начин и кога да настояват точката за членството на България в Шенген да влезе в дневния ред.

В момента страната ни използва много активно възможностите на шенгенската информационна система за въвеждане в изпълнение на сигналите за арест на издирваните с европейска заповед за арест, както и за изземване на издирвани вещи и документи за пътуване на лица, съпричастни към терористични актове.

А след като влезе в сила на закона за носенето на облекло, покриващо или скриващо лицето е установено 1 нарушение на територията на ОДМВР-Пазарджик, посочи Бъчварова. На нарушителя е съставен акт. Законът е влязъл в сила от 48 дни и трябва определено технологично време, за да започне привеждането на нормите му в реално изпълнение. В МВР е създадена необходимата организация за осъществяване на контрола, отбеляза министърът в оставка./БГНЕС