Борисов: Отпускаме 7 млн. лв. за борба с битовата престъпност по селата

Кабинетът отпуска 7 милиона лева за борба с битовата престъпност по селата за първите три месеца.
Кабинетът отпуска 7 милиона лева за борба с битовата престъпност по селата за първите три месеца. / БГНЕС

Кабинетът отпуска 7 милиона лева за борба с битовата престъпност по селата за първите три месеца. Ако следващото правителство иска да продължава тези действия, ще го направи, ако не, като се върнем ние –ще ги направим за цялата година. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на извънредно заседание на Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

С тази инициатива се дава възможност на полицейските патрули да обгръщат голям брой населени места, да бъдат видими, да ги спират хората, докато дойдат новите служители, за да можем да направим това, което навремето имаше като квартални отговорници или районни инспектори, коментира той.

За съжаление, всичко става толкова бавно, защото в МВР администрацията е устроена така, че да обяснява как не може да стане нещо, каза Борисов. И благодари на законодателите, че в края на годината са приели закон, който дава възможност на бивши военни и пенсионери да бъдат назначавани на места, където има нужда от полиция. Те не могат да се назначени веднага, защото по закон 6 месеца трябва да преминат подготовка. Сега се подготвят над 1000 души в Симеоново и на други места. Целта е колкото се може повече полицаи да има на улицата, посочи Борисов. /БГНЕС