Какви самолети ще получат българските ВВС срещу 1,5 млрд. лева?

Най-новата версия на F-16 (Sufa), използван от израелските ВВС.
Най-новата версия на F-16 (Sufa), използван от израелските ВВС. / БГНЕС

България най-сетне задвижи процедурата за покупката на многоцелеви изтребители за нашите ВВС, след като за целта бяха отделени 1,5 млрд. лева.

Тази сума е предвидена за закупуването на 8 бойни машини, а при наличие на финансов ресурс нашите политици ще обмислят увеличение на бройката. По принцип министерство на отбраната иска да се сдобие с 16 изтребителя, като осъществяването на това ще се реализира на два етапа, припомня агенция БГНЕС.. Първият трябва да се реализира между 2018 и 2021 г., за който и са отпуснати въпросните 1,5 млрд. лева. Вторият етап трябва да стане факт през 2022 – 2023 г. Трябва да се направи едно задължително уточнение - в тези 1,5 млрд. лева са включени не само самолетите, но и въоръжение за тях, техника за обслужване на машините, оборудване за обучение, системи за планиране и анализ на мисиите, обучение за летателен и технически състав и т.н.

На 9 декември МО изпрати Искане за предоставяне на предложения (RfP - Request for Proposal) до потенциалните доставчици на нов боен самолет за българските ВВС. Получателите са от т.нар. „къс списък“. Искането беше разпратено до посолствата на Италия, Португалия, САЩ и Швеция.

Страните имат на разположение шест месеца, за да подготвят и представят своите оферти на София. В изпратения до тях документ от над 200 страници се съдържат всички технически, оперативни, финансови и правни аспекти и изисквания към новия изтребител. След като в София бъдат получени офертите, наша комисия ще оцени получените документи и ще ги класира. Този процес вероятно ще продължи един-два месеца. След обявяването на победителя с него ще започнем преговори за уточняване на финалния договор. След като договорът мине през Министерски съвет и народното събрание, той влиза в сила и може да започне реализирането му. Според оптимисти всичко това може да приключи до края на 2017 г., но по-реално е да се очаква това да се случи през 2018 г.

По предварителна преценка като фаворит се очертава кандидатурата на Португалия. Те предлагат употребявани многоцелеви изтребители F-16, които да бъдат модeрнизирани до стандарт MLU. На практика машините F-16A/B block 15 ще бъдат "размразени" и ремонтирани и модернизирани в португалския авиоремонтен завод OGMA. Логистичният пакет ще бъде доставен нов от Съединените щати, по същия начин, както се процедираше в Румъния.

Без да пренебрегваме офертите на Италия и Швеция, "португалската връзка" изглежда се ползва с най-голям интерес. И повдига въпроси.

Но да се върнем на пистата в Граф Игнатиево, както се казва. В решението, одобрено от МС и от НС, има една таблица №3, "Задължителни и основни изисквания за анализ и съответствие на възможните варианти за реализация на проекта".В една от любопитните точки в нея - 2, се казва : "Типът на самолета да е в експлоатация към настоящия момент и към момента на сключването на договора за придобиване". Това не е много ясно - определено "типът самолет" трябва да е в експлоатация. Въпросът е, хипотетично, ако съм изправен пред избора да купя от САЩ консервиран самолет, т.е. "на гараж", или предлаган от страната Х самолет в експлоатация, на кой трябва да се спра?

F-16 (Sufa) излита от база на ВВС близо до гр. Ейлат.
F-16 (Sufa) излита от база на ВВС близо до гр. Ейлат. / БГНЕС

Точка 6 е също важна: "Срок на доставка не повече от 3 г. от подписването на договора".

През 2011 г. София отправи запитване за информация относно възможностите за покупка на нови F-16 Block 50/52, Gripen C/D/, F-18E/F Super Hornet и Eurofighter до производителите. Те ни върнаха своите приблизителни цени за купуването на осем изтребителя (два двуместни и шест едноместни), обучение, логистика за пет години и наземно оборудване. Цените тогава бяха следните: F-16 - $1,3 млрд., Gripen - €450 млн., Super Hornet - $1,85 млрд. и цената на осем нови Eurofighter бе приблизително съизмерима с тази на Super Hornet. Само че... Само че не трябва да се забравя, че разходите не свършват с покупката на самолети. Те нали трябва да имат въоръжение? Да. Но една ракета въздух-въздух AIM-120C AMRAAM струва около $1 млн. Отделно ще трябва да пазаруваме целеуказваща и разузнавателна апаратура. За обучението на пилотите пък са необходими наземни тренажори и друга техника за подпомагане на тези процеси. Забравихме ли нещо? Да, необходима е модернизация и на наземната инфтраструктура. Всички тези съпътстващи разходи, независимо от избрания модел, лесно могат да прехвърлят $200 - 250 млн.

Но тази година размислите по покупката на нова бойна авиация "вдигнаха самолета" и ускориха темповете си. На 26 май проектът мина през комисиите по отбрана и финанси към парламента. Там покупката на нов изтребител бе подкрепена В крайна сметка със 123 гласа „за”, 29 „против” и четирима въздържали се проектът за покупка на нов боен самолет за ВВС бе одобрен от Народното събрание.

В крайна сметка се стигна до изпращане на  Request for Proposal (RFP), т. е. официално искане за оферта, до потенциалните доставчици. Тези искания ще се изпратят до Португалия за употребявани F-16 с логистичен пакет от САЩ, до Италия за употребявани Eurofighter Tranche 1 и Швеция за новопроизведени Gripen C/D.

Някак си политиците у нас пренебрегват т. нар. офсет, т.е. индустриално партньорство. Вариантът за непряк офсет се спъва в европейските правила.

Подмяната на самолетния парк е стратегическо решение, колкото и изтъркано да звучи това понятие, тъй като политиците прекаляват с употребата му.

Най-вече "хубаво" е, че дебатът какъв самолет да се купува и колко бройки остана секретен. Публично известна е само сумата, която данъкоплатците ще платят за тази "тайна".

И тази "тайна" обхвана и предложението на Израел. Предложението от Обетованата земя е да получим изтребители F-16, които са на въоръжение. Да не забравяме също така, че тази страна е най-големият потребител на този модел бойни самолети след САЩ. Има и друг елемент - Израел единствено произвежда криле, опашни стабилизатори (вертикални стабилизатори) и приспособими резервоари за F-16.

Португалската оферта е забулена с доста черни облаци, за разсейването на които в обществеността ни не се говори. Например португалските F-16 НЕ ЛЕТЯТ. Става дума за консервирани самолети. Т.е. те не са модернизирани. Стоят на земя поне от няколко години. И търсят се двигатели за тези самолети?! Т.е. купи ли България тези машини, страната ни се качва на една скъпа въртележка.: купуваме самолети, след това - двигатели, след това търсим къде да ги монтираме...

Ползите от покупката на израелските F-16:

Преди пет години в израелските ВВС имаше тотална модернизация на летателния парк. Това означава уеднаквяване на способностите на всички самолети, т.е. независимо дали са произведени преди пет или десет години, след като са на въоръжение, те трябва да имат еднакви способности: електроника, навигация, авионика, абсолютно всичко е модернизирано. Вече.

Доколкото бойните самолети трябва да поразяват врага, стои въпроса за въоръжението на борда им. Тук отново португалската музика не звучи добре. Първо португалските F-16 не са многоцелеви, т.е. те могат в сегашното си състояние да изпълняват само задачи въздух-въздух. Трябват ли такива на България? За да стане многоцелеви, трябва да премине през още една модернизация. А не се знае това колко ще ни струва.

В същото време израелските F-16 са напълно многоцелеви: в "менюто" им са атакуващи възможности по въздушни и наземни цели, разузнаване и наблюдение. И са с абсолютно независима инфраструктура. Т.е. при тях няма ограничения - както е при португалските машини, да носят само американско въоръжение. При израелските оръжията могат да бъдат и американски, и израелски, дори могат да се интегрират някои от въоръженията на руските МиГ 29. Стига да сме запазили такива неща на склад.

Израел предлага самолетите с резервните части - за срок според изискванията на българските ВВС, въоръжение към него. Израел, между другото, иска да направи в България академия за обучение на пилоти и наземен персонал. Това би дало на страната ни възможност да обучава пилоти и персонал на други наши съюзни държави за ползване на тези бойни машини. Йерусалим е готов на обмяна на ноухау, т.е. в проекта се включват и държавните заводи ТЕРЕМ, специалистите в които да имат възможност не само да ги ремонтират, но също така да правят и конструктивни ремонти по тях. Тази услуга също бихме могли да предлагаме на други държави.

Според някои специалисти от бранша цената, която бихме могли да получим от Израел, ще бъде доста под бюджета. В това отношение португалския "сокол" едва ли ще може да се конкурира с израелския. Защото европеецът ще трябва да се модернизира, за да стане съвременен. А защо е по-евтино ли? Ами защото едно е да модернизираш 265 изтребителя F-16, колкото използват израелските ВВС, както е и направено, а съвсем друго - една "бутикова" поръчка само за "българските" F-16, които ще са максимум 16 бройки.

Израел ни предлага F-16C/D Barak, която платформа е "Премиум" - с много възможности, с характеристики близки или равностойни на F-16 Block 50/52.

Към българските ВВС има покана наши представители да посетят авиобазата, където се намират предложените за покупка самолети. Отговор от София няма.

Засега позицията на България е странна. София "учтиво" обяснява, че не може да покани Израел да участва в надпреварата, защото има решение на парламента за т. нар. къса листа от страни, от чиито бойни самолети сме заинтересовани. Тук стои един въпрос: А защо парламентът не преразгледа решението си и не покани и Израел, след като сравни офертата му с тези на трите държави, допуснати до разиграването? Още повече, че късата листа е правена въз основа на референциите от 2011 г., която до 2016 г. не е ъпдейтвана?!

Машина  F-16  (Sufa) на пистата в база на израелските ВВС в южната част на Израел.
Машина F-16 (Sufa) на пистата в база на израелските ВВС в южната част на Израел. / БГНЕС

Има и още важни детайли за уточняване. Ако "Грипен" може да достави първите машини, в случай че победи, през 2021 г., "Локхийд Мартин"също се ориентира към подобен срок - края на 2020-началото на 2021 г. Докато при Израел - ако договорът бъде подписан през 2017 г., "соколите" - не само 8, дори и 16 - могат да бъдат на българските летища през 2018 г.

Въз основа на професионални оценки израелските F-16 имат ресурс около 3000 часа. Т.е. ако се вземе базата на натоварване на нашите ВВС - 90-100-120 часа на година, пресмятанията са лесни.

Освен това Израел ни предлага и засекретена комуникационна система. За да се разпознават натовските самолети, те са оборудвани с Link 16. Само че имайки само тази комуникация, нашите пилоти буквално могат да бъдат подслушвани от всички съюзници. А израелските машини са с монтирана секретна, тяхна комуникационна система. Т.е. нашите орли могат да говорят само помежду си.

Продължава да бъде неясно защо България бяга от израелските самолети? Непрекъснато говорим само за страни от НАТО и ЕС, от които да купим новите си бойни машини. Но факт ли е, че на 21 декември беше съобщено, че има поредно доказателство за сътрудничеството между Израел и Италия във военната авиация.

Израелската Israeli Aerospace Industries (IAI) достави първия от двата модифициран G-550 Conformal Airborne Early Warning (CAEW) на Италия. CAEW е система за ранно предупреждение и контрол на въздуха, разработена от ELTA systems, дъщерна компания на IAI. Вторият самолет, включен в споразумението, се очаква да бъде доставен на италианските ВВС през 2017 г. Самолетът са оборудвани с модерни системи за мисии, включително радар, електронно разузнаване, самозащита и напреднали комуникационни системи към стандартите на НАТО. Значи Италия може да работи с IАI, а България - не?

От страна на Израел до министерство на отбраната ни има и писмо за намерения. Има и лично писмо от министъра на отбраната на Израел до нашия за посещение на специалисти, които да видят машините. Но София мълчи. Защо ли?

Ами въоръжението? "Грипен" и "Юрофайтър" не произвеждат оръжия, имат компании, с които работят по този въпрос, докато Израел произвежда и това. И системите за насочване, и ракетите въздух-въздух, въздух-земя пак са израелски. И след като договорът е правителство-правителство (GtoG), няма проблеми.

Въпросите, над които следва да се замислят българските стратези, са, че след като се взима стратегическо решение, трябва да изберем оптималния вариант. А този избор се определя от проста формула: качество-работа-цена.

Е, нека "стратезите" ни се размърдат. От парламента гласуват предложение на МО. Т.е. военните спецове следва да се избират между повече варианти. И да не изключват работещите. Е, след това иде редът и на политиците...

Докато в София умуваме, на 21 декември беше съобщено, че има поредно доказателство за сътрудничеството между Израел и Италия във военната авиация. Израелската Israeli Aerospace Industries (IAI) достави първия от двата модифициран G-550 Conformal Airborne Early Warning (CAEW) на Италия. CAEW е система за ранно предупреждение и контрол, разработена от ELTA systems, дъщерна компания на IAI. Вторият самолет, включен в споразумението, се очаква да бъде доставен на италианските ВВС през 2017 г. Самолетът са оборудвани с модерни системи за мисии, включително радар, електронно разузнаване, самозащита и напреднали комуникационни системи към стандартите на НАТО./БГНЕС