Москов пуска поръчка за десетки милиони часове преди да напусне

Обществена поръчка на стойност почти 23 млн. лв., без ДДС, е обявило Министерството на здравеопазването в предпоследния ден на мандата на Петър Москов. Самата поръчка е за “доставка на ваксини за извършване на задължителни и целеви имунизации и реимунизации, биопродукти за извършване на постекспозиционна профилактика и технически средства за приложението им за 2017 г.”, предаде репортер на БГНЕС.

[b]Документацията за стартирането на процедурата е подписана от заместника на Москов - Адам Персенски на 25 януари 2017 г., който заедно с Москов е с повдигнато обвинение за вноса на турски ваксини. 26 януари беше последният ден от мандата на предходния кабинет, т.е. поръчката е обявена по-малко от 48 часа преди встъпването в длъжност на служебния вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев.[/b]

От документацията на обществената поръчка става ясно, че тя е за осем обособени позиции и включва, както следва: ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б; ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, хепатит Б; ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит; ваксина срещу бяс; ваксина срещу коремен тиф; човешки специфичен имуноглобулин срещу Кримска треска; серум противо-антраксен; серум противо-ботулинов.[b] От общата стойност на поръчката - 23 млн. лв., 7 млн. лв. са по първата обособена позиция, а за втората са над 12 млн. лв. Като това са цени без ДДС. Договорите с изпълнителя на доставките ще бъде валиден от датата на подписването му до 31 декември 2017 г. [/b]

Посочени са и прогнозните количества, които ще трябва да бъдат доставени – 180 000 ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, 214 000 ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, хепатит Б, 120 000 ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит. За другите обособени количествата са значително по-малки.

Поръчка за ваксини за 23 млн. лв. пуснал екипа на Москов 48 часа преди края на мандата.
Поръчка за ваксини за 23 млн. лв. пуснал екипа на Москов 48 часа преди края на мандата. / БГНЕС

Срокът за подаване на оферти е 01 март 2017 г., а в момента тече 10-дневен срок, в който откриването на процедурата може да бъде атакувано пред Комисията за защита на конкуренцията. От години практиката показва, че компаниите, които произвеждат и държат лицензите за ваксини често атакуват процедурите, обявени от МЗ по Закона за обществените поръчки, което принуждава ръководството на здравното ведомство да сключва директно договори с производителите, без провеждането на търгове. Сред причините, които се сочат е опасността страната да остане без нужните ваксини за новородени.

БГНЕС припомня, че в петък, при приемането на властта служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев посочи, че до една седмица ще бъде изготвен цялостен преглед на досегашната работа на екипа на бившия здравен министър Петър Москов.

Обществените поръчки бяха спряни в края на миналата година по искане на премиера.
Обществените поръчки бяха спряни в края на миналата година по искане на премиера. / БГНЕС

[b]В края на миналата година премиерът в оставка Бойко Борисов поиска да бъдат спрени всички обществени поръчки.[/b] На 28-ми декември се стигна до първия инцидент с тогавашния спортен министър Красен Кралев, който въпреки този призив пусна обществени поръчки за извършване на физическа охрана на сгради и обекти на ведомството и за избор на мобилен оператор за нуждите на министерството.

Поръчките бяха за около 290 000 лв., но бяха спрени след като станаха публично известни. Кралев се опита да оправдае решението си с факта да "не бъде възпрепятствана работата на министерството в първите месеци на 2017 г." /БГНЕС