Марешки: Реваншизмът към мен, е формално реваншизъм към българския народ

Натискът върху мен в момента е толкова голям, че счетоводителите ми не могат да си вършат работата, каза Марешки
Натискът върху мен в момента е толкова голям, че счетоводителите ми не могат да си вършат работата, каза Марешки / БГНЕС

Ако нямаше такива драстични разлики, ако тези хора се държаха пазарно, аз нямаше да мога да навляза на пазара на горива. Това заяви лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки, предаде репортер на БГНЕС.

Марешки напомни, че е обещал точно на 26 февруари 2017г. да разкрие каква е истината за ценообразуването на горивата в страната и сега спазва обещанието си. Според него има две възможности - да загуби изборите, т.е. да спечели картелът и цените да се доближат до 2.50 лв. на пазара или да ги спечели и цените на горивата до една година да бъдат около 1.80 лв.

Марешки започна стотинка по стотинка да посочва детайлите за ценообразуването като стартира от борсовите цени. Показа два варианта за цените на дизела от октомври 2015г. и 21 февруари 2017 г. През октомври 2015 г. международната цената на дизела е била 447 долара, а сега е 501.75 долара за тон. Дизелът се е увеличил с коефициент 1.123. За този период, доларът се е увеличил от 1.7257 за лев, до 1.856 за лев или разликата е 1.076 лв.

При тези показатели, то тогава цената на бензиностанциите е трябвало да бъде 1.75лв за литър, а тя е 2.12 лв. за литър, обясни Марешки.

1.48 е цена на едро, а 2.10 лв. е цената по бензиностанциите. Разликата е 0.62 лв., като се премахне ДДС остават 0.51 лв. - толкова е надценката без ДДС, която са слагали между търговията на едро и търговията на дребно, обясни той. При цена на производител от 0.58 лв., са слагали 0.51 лв. надценка, обясни Марешки.

В момента картелът подтиска цените на горивата заради изборите, а като минат изборите ни чакат цени за дизела от 2.51 лв., обясни Марешки. Той каза също, че е подписан меморандум, че за 2 месеца се замразяват цените и няма да се вдигат, но след това ще бъдат повишени.

Марешки изчисли, че при доставна цена от 1.79 лв/л. без ДДС остават 1.42 и без 0.64 лв. за акциз се получава, че цената на на едро в “Лукойл” от 0.58 лв. Така става ясно, че 0.51 лв. е била надценката между цената на едро и цената на дребно.

Според Марешки , ако загуби изборите, цените на горивата да са до 2.50 лв., а ако ги спечели, цената ще е около 1.80 лв.
Според Марешки , ако загуби изборите, цените на горивата да са до 2.50 лв., а ако ги спечели, цената ще е около 1.80 лв. / БГНЕС

Натискът върху мен в момента е толкова голям, че счетоводителите ми не могат да си вършат работата, каза още той.

На въпрос на БГНЕС дали очаква реваншизъм след изборите, Марешки беше категоричен, че очаква реваншизъм след изборите. “Аз ще оцелея. Аз съм оцелявал през всички тези години. За съжаление такива заплахи се сипят навсякъде в България. А какво ще стане - има два момента. Ние да спечелим и цените навсякъде да отидат до 1.8 лв./л. или да загубим и да отидат на 2.50 лв./л., каза Марешки. Реваншизмът към мен, е формално реваншизъм към българския народ, подчерта той.

Децата ни ще бъдат утре роби, ако днес ние изберем да бъдем роби, каза още Марешки. Според него ако сега се освободим от тези, които ни заробват, ще имаме богата развита и прилична държава в бъдеще.

Той обясни, че за миналата година е реализирал продажби от 60 млн. л., ако губи по стотинка на литър пак цената, на която продава на бензиностанциите си, няма да е толкова висока както е по другите бензиностанции. Той каза че губи, но това е защото е принуден да внася горива от различни места. Ако започне да внася и с танкери горива, ще стигне ще печели по 6 млн. лв. на година.

Марешки заяви, че специално се е кандитатирал от 25 МИР в София, където са Корнелия Нинова и Бойко Борисов
Марешки заяви, че специално се е кандитатирал от 25 МИР в София, където са Корнелия Нинова и Бойко Борисов / БГНЕС

Марешки заяви също, че специално се е кандитатирал от 25 МИР в София, където са Корнелия Нинова и Бойко Борисов, но не може да ги срещне никъде в дебати. Как, ако не в един дебат, мога да откроя разликите и в нашите програми, за да стигна до българския избирател и той да разбере, че тези измами с връщанията на лихвите на жилищата за младите семейства, нещо което предлага БСП. Марешки обяви, че “Воля” предлага цена за младите хора за жилище от до 300 евро на кв.м, безлихвено. /БГНЕС