Задържаха Елена Поптодорова на летището във Варшава за кражба на козметика

Официален източник в София потвърди пред БГНЕС, че Поптодорова е задържана с дипломатически паспорт
Официален източник в София потвърди пред БГНЕС, че Поптодорова е задържана с дипломатически паспорт / БГНЕС

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова е задържана на летището във Варшава за кражба на козметика от безмитен магазин, съобщи радио RMF.

По информация на радиото, стойността на откраднатото е почти 400 долара.

Поптодорова, която има дипломатически паспорт, се е отказала от контакти с българското посолство.

От българското външно министерство потвърдиха, че "по данни на полицията на летището във Варшава на 27 февруари в 16 ч. е била задържана г-жа Елена Поптодорова за кражба на козметика от магазин на летището. Козметиката е на стойност 1640 полски злоти, равняващи се на 381 евро. Г-жа Поптодорова не е пожелала посолството на България да бъде уведомявано по случая".

Самата Поптодорова обясни, че просто разглеждала един от кремовете във въпросния магазин. Тогава по телефона позвънила майка й. Без да си даде сметка, че помадата е все още в ръката й, бившият посланик излязла пред търговския обект, за да проведе разговора. Тя казала още, че веднага се отзовала на обаждането, защото майка й в момента имала здравословни проблеми

Елена Поптодорова е дългогодишен служител на българското външно министерство. Тя е дипломат от кариерата. Оглавявала е няколко дирекции в МВнР.

Преди промените от 1989 г. тя е личен преводач на бившия комунистически диктатор Тодор Живков.

След първите свободни избори през 1990 г. Елена Поптодорова е избрана за депутат в 7 ВНС от БСП и членува в Комисиите по външна политика, национална сигурност и медиите. Тя е преизбирана за народен представител в 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание на Република България.

Поптодорова участва активно в създаването на външната политика на Република България през последните десетилетия. /БГНЕС и РИА "Новости"