Радев: Повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск за България

В сложната геополитическа обстановка България играе важна роля.
В сложната геополитическа обстановка България играе важна роля. / БГНЕС

В сложната геополитическа обстановка България играе важна роля, защото сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българската граница.

Разработено е предложение за оперативен общ план на ЕС за защита на нашата външна граница и за допълнително финансиране по отношение на охраната на нашите граници. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, предаде репортер на БГНЕС.

Обсъдихме и отношенията между ЕС и Турция. Обединихме се, че е изключително важно ЕС да има обща позиция и обща политика спрямо Турция. За нас е изключително важно ние да развиваме добросъседските си отношения с Турция. Повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск за България. Нужна е добра воля от двете страни за намаляване на напрежението. Недопустимо е Турция да се намесва в изборния процес и във вътрешните дела на която и да е държава от съюза, включително България. Затова е нужно наистина координирани и единни действия на съюза за отстояване на нашата независимост, сигурност и достойнство. Членството ни в ЕС е най-големият гарант за нашето икономическо развитие, просперитет и сигурност. Затова България полага усилия за укрепването на единството на съюза, добави още Радев.

България е пример за това как трябва да се охранява границата, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата с президента Румен Радев. Той подчерта, че е изключително важна проявата на солидарност и на чист български език заяви „един за всички – всички за един“.

При разговора на двамата политици темите са били Балканите, миграцията, Брекзит, поясни Туск.

За проблема с миграцията Доналд Туск заяви, че „България е пример за това как трябва да се справим. Ситуацията е под контрол. Това показва колко е евфективно българското политическо ръководство“ . По отношения на Турция Туск заяви „ЕС спазва своите задължения, очакваме Турция също да спази своите задължения“. Той подчерта, че знаят, че изграждането на оградно съоръжение е за сметка на националния бюджет. „ЕС помага финансово, има и около 1000 служители на границата, които помагат. ЕС планира допълнителни мерки за сигурност и е готов при нужда да направи каквото е необходимо“, каза Туск.

Според него България трябва да стане част от Шенген. „Вие направихте изключителни неща. Аз бих ви дал своята подкрепа, но знаете че всички страни трябва да го направят“, подчерта той.

За Брекзит Туск поясни, че при преговорите „– нашата цел е да намалим до минимум последствията на всички, включително и на българските граждани. „ Вие живеете в регион с много предизвикателства, не всичко е свързано със средства, но това означава и солидарност – един за всички и всички за един, заяви Туск на български.

Радев взе думата допълнително, за да увери, че Туск при преговорите ще защити правата на българите, живеещи и работещи във Великобритания. /БГНЕС