2,3 млн. лв. ще струват изплагиатстваните мебели за Българското председателство на ЕС, милиони отиват за реклама и сувенири

2,3 млн. лв. ще излезе доставката на мебелите, които ще бъдат доставени в Националния дворец на културата до края на 2017 г. за Българското председателство на Европейския съюз. Това става ясно от одобреното в сряда от служебния кабинет прогнозно разпределение на разходите, предаде репортер на БГНЕС. Парите са заложени в отпуснатите за тази година 6,34 млн. лв. на Националния център по подготовка и провеждане на Българското председателство. През 2018 г. Центърът ще получи още 9,6 млн. лв.

Проверка на БГНЕС установи, че през декември месец миналата година Националният център по подготовка и провеждане на Българското председателство на ЕС е сключил договор с неизвестна в бранша фирма за изработка на техническото задание за доставка на офис оборудването. От техническата спецификация на мебелите става ясно, че голяма част от креслата, столовете и масите, които ще се използват от европейските служители след година ще са реплики на мебели, изработени от европейски дизайнери. За момента няма яснота – дали фалшивите мебели ще се произвеждат в България или ще бъдат закупени от държави в Азия.

Парите за мебели са само част от публичните средства, които т.нар. Център на председателството на ЕС ще разходва тази и следващата година. 1,7 млн. лв. ще струва изработването на акредитационна система за нуждите на председателството. За преводи ще отидат 3 млн. лв.

Многомилионен бюджет за реклама ще съпътства председателството на България. Тази година ще бъдат похарчени и 1 млн. лв. за изработката на рекламни сувенири, още 1,475 млн. лв. ще отидат за изработването на външна и вътрешна реклама, както и за наемането на рекламни площи. 1 450 000 лв. ще излезе на данъкоплатците закупуването на програмно време и излъчването и публикуването на съдържание и реклами в електронни и печатни медии, създаването на специални рубрики и предавания. Изработването на телевизионна реклама, интернет клипове и банери, както и на филм за председателството ще струва 260 000 лв. Само за фотографски услуги през 2018 г. ще бъдат похарчени 81 000 лв. Българското председателство ще има и нов интернет-портал, който ще излезе още 103 000 лв. Други 460 000 лв. ще отидат за различни публични събития, провеждането на социологически проучвания. Центърът на председателството ще плати общо 36 000 лв. и за медиен мониторинг през тази и следващата година.

Бюджетът на Националния център за Председателството на ЕС ще бъде инвестиран основно в Националния дворец на културата, чийто шеф Мирослав Боршош не бе сменен от служебния кабинет, за сметка на останалите членове на Борда на държавното дружество. Министерството на културата получава 4 млн. лв. за културна програма, а Министерството на външните работи още 2,4 млн. лв., които ще бъдат похарчени за популяризиране на Българското председателство извън територията на страната, както и за организирането на културни събития в чужбина.

По всичко изглежда държавата е планирала и около 3 млн. лв. непредвидени разходи, които ще бъдат направени през 2018 г. Те минават в правителственото решение като “средства за организиране на събития”. /БГНЕС