Защо властта мълчи за образувано дело в Еврокомисията по сигнал на Сашо Дончев?

Агенция БГНЕС разполага със сигнал, подаден до министър-председателя, председателя на парламента, министъра на външните работи, председателя на ДАНС и главния прокурор.

Документът, с който агенция БГНЕС разполага, е изпратен на адресатите си на 16 януари 2017 г. Въпросът е защо държавните институции досега не са взели никакво отношение към него.

В подадения до държавните институции сигнал се казва:

"В Европейската комисия срещу "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД е образувано дело СОМР/В-1/АТ.39849-ВЕН Gas по сигнал на Сашо Дончев - Изпълнителен директор на "Овергаз Инк" АД за злоупотреба с господстващо положение. В сигнала е посочено, че е налице отказан достъп до капацитет на входно-изходни точки и ПГХ "Чирен".Така образуваното дело създава рискове за доставките на природен газ и дестабилизиране на газовия пазар в страната, както и застрашава финансово-икономическата сигурност на енергийните дружества, по отношение на които е образувана посочената по-горе процедура.

Делото би следвало да приключи началото на 2017 г. с осъдителна присъда, налагане на финансова санкция в размер около 200 млн. евро."

Заключението на подателя на сигнала до българските политици е, че :"Съобразно изложеното до момента би могло да се направи извод, че с действията си Сашо Дончев създава условия за умишлено разстройване функциите на единственото лицензирано дружество за обществена доставка на природен газ - "Булгартрансгаз" ЕАД, дейността на независимия преносен газов оператор - "Булгартрансгаз" ЕАД, както и на отделни стопански предприятия и защитени потребители на природен газ." По този начин изпълнителния директор на "Овергаз Инк" АД умишлено цели да създаде затруднения на изпълнителната власт и в частност на Министерство на енергетиката - изпълнител на правителствената програма в областта на природния газ и принципал на "Български енергиен холдинг" ЕАД, собственик на двете дружества."

Агенция БГНЕС публикува снимки на страниците от сигнала. /БГНЕС