Доклад за Българското председателство на ЕС разкрива фатално забавяне на подготовката

Доклад за Българското председателство на ЕС разкрива фатално забавяне на подготовката
Доклад за Българското председателство на ЕС разкрива фатално забавяне на подготовката / БГНЕС

Осем месеца преди официално България да поеме за шест месеца ротационното Председателство на Съвета на Европейския съюз, Доклад на бившия вече служебен ресорен вицепремиер Деница Златева, разкрива фатално забавяне на подготовката.

Ремонтите на двете основни локации, в които ще се проведат повечето от форумите и срещите на представители на страните членки – НДК и Дом №2 на Резиденция “Бояна” са зациклили, подходящите за настаняване на делегациите хотели в София могат да се окажат с по-малък капацитет, необходим е подбор, наемане и обучение на още почти 300 души, тъй като служителите от държавната администрация се оказват недостатъчни. Това са само част от изводите от Доклада “Златева”, предаде репортер на БГНЕС. В четвъртък Народното събрание гласува третото правителство на Бойко Борисов, в което с ресор “Председателство на ЕС” има ресорен министър – Лиляна Павлова.

Дебатът – ще остане ли на поста си висшият партиен кадър на БСП Деница Златева от служебното правителство и в кабинета на ГЕРБ и Обединените патриоти и какъв знак е възлагането на подготовката и провеждането на Председателството на два пъти министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, успешно измести фокуса на общественото внимание от темпа, с който българската държава ще отговори на очакванията на останалите 26 страни членки на ЕС, както и на Великобритания, с която догодина ще трябва да се преговаря за излизането й от общността. Въпреки публичните твърдения на Златева, че в изминалите три месеца подготовката на Председателството е била ускорена, неин Доклад от 37-страници от средата на миналия месец разкрива далеч по-различна ситуация, с която Павлова ще трябва да се справя спешно.

Макар преди година, докато се опитваше да тушира напрежението между министрите си Меглена Кунева и Даниел Митов, тогавашният и настоящ премиер Бойко Борисов да бе категоричен, че няма да допусне увеличаване на щата на администрацията заради Председателството, ситуацията към настоящия момент е различна. “Дирекция „Модернизация на администрацията“ в Администрацията на Министерския съвет през първата половина на м. април изготви Анализ за нуждите от допълнителен персонал за целите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. въз основа на писмените заявки от всички ведомства, които имат ангажименти към подготовката и провеждането на Председателството. Обобщените заявки показват необходимост от осигуряване на 140 допълнителни щатни бройки с технически, организационни, координационни и логистични функции и 122 допълнителни щатни бройки, за които се изискват специфични знания, умения и опит, с оглед прякото им включване на експертни позиции”, констатира Златева и предлага следните мерки: “да се изготвят ясни критерии за наемането на допълнителни служители с технически и експертни функции и да се определят съответните нива на размера на възнагражденията на този персонал и да се изготви и приеме Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, с който да се въведе нов вид допълнително възнаграждение за постигнати резултати, свързани с организацията и провеждането на Председателството на Съвета на ЕС.”

От Доклада се разбира още, че от март месец в Националната служба “Охрана” се провеждат конкурси за нови телохранители и шофьори, които ще отговарят за сигурността на участниците в събитията на Българското председателство.

Отсега е ясно, че първата половина на 2018 г. ще бъде изключително трудно намирането на добро място за настаняване в София. Подходящите хотели за настаняването на чужди делегации се оказват по-малко от нужните. “Проведени са срещи с ръководствата на 22 хотела с цел запознаване с графика и натовареността според предварителния календар на събитията на Българското председателство и уточняване на броя на гостите, които всеки хотел би могъл да настани. Установено е, че не всички посетени хотели са подходящи за настаняване на ВИП делегации. В тази връзка е изготвен списък с избрани хотели, който е предоставен на правоохранителните органи с цел проучване на съответствието с изискванията за сигурност и потвърждаване на хотелите, които са подходящи за настаняване на ВИП делегации. С останалите хотели е обсъдена възможността да предоставят определен брой стаи на преференциални цени, за делегатите, които следва сами да организират и заплатят своя престой”, пише още в доклада си ексвицепремиерът Деница Златева, която уточнява, че преговорите с хотелите продължават.

Доклад за Българското председателство на ЕС разкрива фатално забавяне на подготовката
Доклад за Българското председателство на ЕС разкрива фатално забавяне на подготовката / БГНЕС

Изброените дотук затруднения могат да се приемат и за незначителни, пред фаталното забавяне на ремонтните дейности по помещенията, в които делегациите ще провеждат своите срещи в София, поне ако се съди по Доклада на Деница Златева. Макар срокът за приключване на ремонта да е краят на ноември, към средата на април не е бил “финализиран и одобрен работният проект по преустройство и адаптация на основната сграда на НДК . “Тепърва предстои работният проект да бъде внесен за съгласуване в Столична община и останалите компетентните институции за издаване разрешение за строеж”, пише още Златева. От това се разбира, че ако разрешенията все още не са издадени, а се извършват ремонтни дейности в НДК, то те ще са без нужните разрешителни. Бившият вицепремиер не посочва каква е допълнителната сума, която ще “глътне” преустройството на НДК, само уточнява, че има готов Доклад относно необходимостта от допълнителни финансови средства във връзка с преустройството и адаптацията на сградата на НДК за целите на Българското председателство през 2018 г., придружен от Обобщена справка на необходими финансови средства.

Ако за НДК допълнителни средства да не са публични, то вече е ясно, че ремонтните дейности в Дом №2 на Резиденция “Бояна” ще глътнат поне още 5 млн. лв. над планираното.

Темата с бюджета на Българското председателство на Съвета на ЕС не е намерила сериозно място в документа. Споменава се, че първоначалните разчети са за 100 млн. лв. за период от три години. Все повече са очакванията, обаче, че заради сериозното забавяне, подготовката и провеждането на Председателството на ЕС трудно ще се побере и в сумата от 150 млн. лв.

За сметка на това е ясно, че това лято предстоят множество ремонти по бул. “България”, на детелината с Околовръстното шосе, както и на други централни булеварди и улици около НДК, а и изграждане на новия път за Терминал 2 на Летище “София”.

Потвърдено е и първото ВИП събитие на Българското председателство на ЕС. На 11 и 12 януари 2018 г. в София ще има заседание на Колежа на комисарите, т.е. в българската столица ще се съберат всички европейски комисари, начело с президента на ЕК Жан Клод Юнкер. За тях ще бъде организиран и Тържествен концерт. Планира се още, България да отбележи началото на първото си ротационно Председателство на ЕС в нощта срещу 01 януари 2018 г., като събитието съвпадне с традиционния новогодишен концерт на пл. “Ал. Батенберг” в София. Традиционно откриването в Брюксел ще се проведе зала „Бозар“, на 1 февруари 2018 г. Събитията за закриване на Председателството се планира да бъдат проведени през м. юни 2018 г. /БГНЕС