Борисов: Поехме ангажимент пред хората на Хасково, на първото заседание го решаваме

Даваме близо 2 млн. лева, за да се направи необходимото в Хасково, каза Борисов.
Даваме близо 2 млн. лева, за да се направи необходимото в Хасково, каза Борисов. / БГНЕС

И Обединените патриоти, и ГЕРБ поехме ангажимент пред хората на Хасково да решим проблема с водата, затова на първото си заседание даваме близо 2 млн. лева, за да се направи необходимото.

Така премиерът Бойко Борисов мотивира днешното постановление на Министерския съвет, с което чрез бюджета на МРРБ към община Хасково се трансферират 1,9 млн. лв. за финансиране на допълнително аварийно водоснабдяване на града. По този начин ще се изпълни една от краткосрочните мерки за пълното справяне с проблема.

Според министъра на икономиката Емил Караниколов, до седмица се очаква да завърши пълната проверка на подпочвените води и за резултатите от нея ще бъдат информирани и Министерският съвет, и кметът на община Хасково.

При обсъждането министърът на регионалното развитие Николай Нанков заявява, че с колегата му от МОСВ Нено Димов са преценили, „че много по-добре би било, ако не споменаваме кое е водното тяло, от което ще се черпи вода, от което ще се правят допълнителните съответно кладенци и сондажи“.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев се обръща с думите : „Господин премиер, ако ми позволите, искам специално да благодаря на Вас и на целия Министерски съвет за навременната реакция. Всъщност, това е първото заседание на новия кабинет и ние сме изключително благодарни и изразяваме благодарността на всички граждани на Хасково, че реагирате така спешно, за да решим този проблем“.

Министър Караниколов информира кабинета и за подготвения законопроект, с който продажбата на акции и дялове – собственост на държавата, от търговски дружества с държавно участие в капитала, да става само след решение на Народното събрание по предложение на Министерския съвет.

От стенограмата на МС става ясно, че той е заявил следното: „Нека да кажем, че ще приветстваме всяка една регламентация, която ще уреди публично-частното партньорство, но считаме, че към момента процесът на приватизация е приключил, тъй като над 98% от държавните дружества вече са приватизирани.

Освен това, още нещо важно: тъй като досега в закона имаше възможност освен приватизация на държавни дружества, има приватизация на имоти и на обособени части. С проекта на изменение на закон предлагаме продажбата на обособени части да става винаги след решение на Народното събрание. Считаме, ако приемете и съответно законодателният орган, оттук нататък продажби на обособени части ще има по предложение на Министерски съвет и след решение на Надзорния съвет. Обръщам внимание: обособена част е имот, който, съгласно Закона за приватизация, може самостоятелно да осъществява административна или стопанска дейност.“ /БГНЕС