Заев: Ще честваме заедно с Борисов Илинден в Македония

Това посещение е историческо, заяви Заев.
Това посещение е историческо, заяви Заев. / БГНЕС

Нашият пръв съсед има огромно желание да помогне на Македония за интеграцията й в НАТО и ЕС. Разговаряхме за помощта и подкрепата, която България може да даде на нашата страна в процеса на интеграцията. Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев след срещата си с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Разговаряхме, приближихме мненията ни към подписване на договора за добросъседство, остава още много малко и заедно ще честваме Илинден в Македония на 2 август. Разбрахме се тогава да завършим подписването на договора за двустранно сътрудничество между нашите две страни. Премиерът Борисов ще посети Македония и ще се поклони пред паметника на нашата обща история, добави Заев.

Първият път ще е днес, когато ние ще се поклоним пред паметника на цар Самуил в София. Договорихме и други сътрудничества. Договорихме с кметовете на София и Скопие да дадем име на една улица на нашите президенти, които не са живи – в Скопие - на президента Желю Желев, а в София на Борис Трайковски. Това ще е израз на уважение, израз на голямото ни приятелство, подчерта премиерът на Македония.

България е на върха на използването на еврофондовете, поискахме да ни помогне със своя опит в тази сфера. Опитът, който има България, ще бъде много ценен за нашите перспективи, за солидарността в европейското семейство. Имаме желание да открием преговори с ЕС, също така желание да станем член на НАТО. Приятелска България ще ни е от голяма помощ. Вярвам, че нашите граждани ще бъдат много щастливи. Това посещение за нас представлява исторически момент, то потвърди голямото приятелство, желанието на приятелска България да помогне на Република Македония, каза още Заев.

„Днес Македония затваря една глава на национализъм и отваря глава на европейско бъдеще. Ние имаме нужда от подкрепа. България го прави“, категоричен е македонският премиер.

Ние сме за единна Македония, заяви Борисов
Ние сме за единна Македония, заяви Борисов / БГНЕС

Най-сетне и на нашата граница с Македония вече има спокойствие. Македония има исторически шанс да направи така, че нейните граждани да се чувстват добре. Пътят към ЕС и НАТО минава през вътрешнополитическа стабилност, заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

Оценявам хората, които си държат на думата, обърна се Борисов към Заев, с който е разговарял в нощна на „кървавия четвъртък”, тогава Заев му казал, че ако стане премиер първо ще посети София, както и става. Борисов отново уточни, че не харесва термина Западни Балкани.

Разширяването на Балканите не е само север-юг. Жизнено важно е инфраструктурната свързаност. Ще положим много усилия, защото това ще отвори Македония във всички посоки, заяви Борисов.

Той уточни, че с приятелска Гърция ще работи, за да се решат всички проблеми.

Ние сме за единна Македония, ние сме за нейното членство в НАТО и в последствие в Европейския съюз, каза още Борисов.

На въпрос как Заев оценява ролята на Борисов и България между Европа и Турция, той обясни, че докато имаше криза в Македония всички изявления на Борисов били в помощ на Македония - да се направи диалог. „Уважавам това и съм много щастлив, че Македония има такъв приятел в лицето на Борисов. Той е щастлив, че може да помогне на своя съсед. Страни като моята могат да бъдат щастливи, че България има такова ръководство. Вярвам, че ще оправдаем приятелството си истински и ние ще го оправдаем, защото намеренията ни са истински. Не сме тук само, за да поискаме помощ“, обясни премиерът на Македония.

„Трябва ни помощ и подкрепа и от Гърция. Западните страни ще ни уважават много повече, защото те искат да видят, че си помагаме, подаваме си ръка, където можем. Очаквам, че този позитивен дух, който Борисов изпрати за подобряване на отношенията на двете страни ще следи и Гърция. Македония затваря днес една глава на омраза и национализъм и отваряме една глава на европейско бъдеще за всички“, подчерта Зоран Заев.

Той бе категоричен, че историята може само да ни приближи, а не раздели. „Европейското бъдеще, което имаме пред нас, е нещо, което всички граждани трябва да чувстват на Балканския полуостров, който е наш дом. Затова нямам предразсъдъци да поискам помощ и подкрепа. Ние имаме нужда от подкрепа. България прави това мисля, че и Гърция ще направи това, Албания и Косово, и Сърбия. България е първата страна, която ни призна и сега прави първата стъпка, за да забързаме интеграцията към НАТО и ЕС“, каза македонският премиер.

От своя страна премиерът Бойко Борисов обясни, че на 4 очи е казал на Заев, че това, което може Македония да направи сама и ако не положи усилията никой не може да й помага. „Ние може да я консултираме по дадена тема, но всичко зависи от политическия елит в Македония. Ако те не съумеят да направят важните стъпки, каквато и помощ да получат няма да е достатъчно. Когато те свършат работата си, помощта идва от само себе си“, подчерта българският премиер.

„Това, което се прави днес е по-ценно от всеки договор. Това е акт на покланяне към общата история. Това е много по-ценно от всеки договор“, каза Заев относно договора за добросъседство. Той посочи, че остават малки детайли. Няма да има комисии за преговори. Двамата министри на външните работи на Македония и България ще преговарят, за да изгладят всичко, за да може на 2 август, когато премиерът Борисов дойде да подпишем договора. Това са много малки детайли, копито ще бъдат решени. Искаме преди есента да затворим и този въпрос. Убеден съм, че на 2 август ще го подпишем“, каза македонският премиер.

От своя страна Бойко Борисов подчерта, че детайлите за договора са важни за следващите поколения, защото има думи, които биха могли да имат различно тълкуване. „В същото време ние като държава първи сме признали Македония. В нейната конституция е казано какъв език има тази държава. Съответно договорът трябва да го подпише на езика, който е в конституцията й, иначе ще нарушите конституцията си“, каза Борисов.

„Когато минат външните министри на последно преглеждане на документа, тогава с премиера и останалите колеги ще вземем решение какво значи обща история и за кой период. Друг детайл, различните историци определят различни периоди, но от 1991 г. досега Македония има своя история, тя не е обща с България. Ако искаме да запишем обща история, влизаме в друго противоречие. Досега години наред върху тази тема се спори кое е общо, кое не е. Кои празници са общи, вместо да се караме за тях, да се радваме. Тодор Александров може ли да бъде повод за радост и в Скопие, и София, според мен може. Дори Вапцаров, нашите герои“, отбеляза Борисов.

Той се самоопредели като много добронамерен човек и допълни, че истински обича македонците като хора. „По-близък народ нямаме. Когато историците предложат термини, за да затворим този договор, ще е огромен успех и крачка напред. Ще дадем добър пример на Балканите и ще отворим път на Македония по пътя към НАТО и ЕС. Затова искаме да го направим. Ако се подведем само по националистически чувства, нищо добро не ни очаква“, вярва премиерът.

Белезите остават, за да бъдат спомен, за да не се повтори никога повече това, което се случи в Македония и по света, каза македонският премиер във връзка с побоя, който му беше нанесен в македонския парламент на 27 април тази година.

„Православен християнин съм. Вярвам в Господ и още същата вечер простих. Законът трябва да е валиден за всички. Ако някой направи престъпление трябва да си отговаря. В сърцето си нямам омраза или отмъщение. Без опозицията не може да успеем, тя ни трябва както и гражданският сектор в Македония“, заяви още Заев. /БГНЕС