Захариева: Сигнализирахме Украйна новият закон да не засегне изучаването на майчин език при малцинствата

Със сигурност ние сме притеснени и не случайно има обща инициатива с колеги от европейски държави, които евентуално ще засегне този закон и днес подписахме писмо с външните министри на Унгария, на Румъния, на Гърция и на България до външния министър на Украйна, с което сигнализираме този закон да не засегне правата на малцинствата и обучението на майчин език. Същото писмо ще изпратим и до Съвета на Европа и до ОССЕ. Това заяви днес пред медиите в МС вицепремиерът и външен министър на България Екатерина Захариева в коментар за законовите промени в украински закон, който ограничава преподаването на роден език след 5-ти клас.

Украинската страна дава уверения, че законът е насочен към укрепването на украинския език и той няма да засегне изучаването на европейските езици, уточни тя.И добави: но нека да видим, длъжни сме да им кажем дори и писмено, че гледаме сериозно на този въпрос и няма да допуснем да се засегнат правата на малцинствата и изучаването на майчиния език.

Още в петък имахме разговори с посланика на Украйна, онзи ден бе извикан зам.-посланика и е разговарял с мой заместник, вчера зам.- министър на образованието се чу със зам.-министър на образованието в Украйна и получи уверение, че това няма да засегне по никакъв начин изучаването на български език в училищата. Малко по-особена е ситуацията за България – ние нямаме изцяло българско училище там. Страната ни е развила уникална мрежа от неделни училища, които са над 50, а български език се изучава и в училищата, които са украински, посочи Захариева.

Причината за този закон в Украйна Русия ли е, бе отправен въпрос към външния ни министър от медия, на който тя каза, че не може да говори от името на Украйна. Но цитира тяхното обяснение, че искали да укрепят украинския език, тъй като имали училища, над 10%, на които всичките предмети се изучавали на език, различен от украинския. ”Дадена е възможност за европейските езици да се направи изключение, поне така твърдят”, отбеляза Екатерина Захариева.

Премиерът Борисов е готов във всеки един момент да се чуе с президента на Украйна, заяви тя във връзка с този въпрос. Дори вчера е имал желание за това.

Предстои на Захариева да пътува до Ню Йорк за годишната конференция на ООН. Радвам се, че единодушно Съвета за сигурност успя да приеме новите санкции и острата резолюция /за Северна Корея - бел.а./, подчерта тя. Ще се обсъжда също и реформата в ООН и мисиите, ще имам много срещи там, ще се видя и с външния министър на Украйна лично и мотото е наистина сигурност, стабилност и мир, посочи външният министър.

На въпрос дали Русия е заплаха на сигурността на България, констатирано в доклада на МС за националната сигурност на страната за 2016 г., тя отговори така: този доклад е обективен не за първи път. Още повече, че той констатира неща, които са констатирани и миналата година в същия доклад, добави външният министър. Това в никакъв случай няма да доведе до обтягане на отношенията и всякакви други неща, които се опитват да внушават, коментира Захариева. Така че това е обективен анализ, основан на обективни факти и в никакъв случай не казваме Русия, а „някои действия”, смята тя. /БГНЕС