Борисов: След като НАТО приема за противник Русия, нашата отбранителна доктрина е насочена срещу тях

Борисов: След като НАТО приема за противник Русия, нашата отбранителна доктрина е насочена срещу тях
Борисов: След като НАТО приема за противник Русия, нашата отбранителна доктрина е насочена срещу тях / БГНЕС

След като България е член на НАТО и след като НАТО като основен противник, военен, приема Русия, нашата отбранителна доктрина е насочена срещу тях.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред медиите след официалното откриване на офис на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в София, заедно с президента на Европейската Инвестиционна Банка Вернер Хойер, предаде репортер на БГНЕС.

Направих изключително много, за да излезе от дневния ред създаването на флотилия в Черно море, продължи Борисов. Ние провеждаме сухопътни учения навсякъде в Европа, както и в България, цяло лято. Така че в доктрината на НАТО основната заплаха е Русия - това съм казал, това пише в доклада, това го пишеше и миналата година. В същото време пък сме казали, че трябва максимално да работим добре, прагматично, за да имаме руски туристи, за да има интерконектор с Русия за европейския газов хъб и да се борим заедно срещу тероризма, подчерта Борисов. За това, доколкото знам, и руският главен прокурор идва на посещение в България, добави той. Така че в доклада военните са отразили това, което имаме като заплаха, ако стане война, защото тогава България става цел, като член на НАТО и на всички това е ясно, отбеляза премиерът. В същото време трябва да работим политически, дипломатично, догодина по време на нашето Председателство да падат санкциите и да пада напрежението между Европа и Русия, каза той. Дали ще успеем- това е една много сложна и непосилна за нас задача, но ще опитаме, е мнението на Борисов.

За поканата руският президент да посети България следващата година, премиерът заяви: президентът Радев го е поканил- питайте него. Ако иска среща с мен, тогава ще я получи, отсече Борисов. Той смята, че в европейското семейство трябва да се реши проблемът със санкциите срещу Русия. Премиерът също смята, че Балканите по-бързо трябва да бъдат присъединени към ЕС, имайки пред вид Сърбия, Косово, Черна гора. Ние искаме Балканите да бъдат едно голямо семейство, посочи той.

Борисов е на мнение, че служебното правителство, назначено от президента Радев не е трябвало да предрешава избора на боен изтребител, който е на стойност няколко милиарда. Според него отпадането от надпреварата на американския кандидат не е било необходимо, той като предложенията са не само за стари, но и за нови бойни машини. Но за Борисов изтребителите не са най-важното нещо, от което се нуждае армията, също толкова нужди имат и сухопътните войски.

До изтребителите ли е опряла армията ни, запита Борисов. Първо ни трябва сухопътна техника, защото такава ни е доктрината- трябват ни кораби, трябват ни и изтребители, но всичко това е минимум 10 млрд. лв., уточни той. Първо, аз се съмнявам, че изтребителите /избраните- бел.а./ са най-добрите, затова искаме сега, има парламентарна комисия, да се направи оценка. Нека парламентът да си свърши работата и като дойде при нас, ще режем от бюджетите на другите министерства и ще даваме за отбрана, каза премиерът. Да видим със 7 самолета каква отбрана, каква сигурност ще се постигне в България- ще победят във въздушен бой кои, срещу кой, тези изтребители кои други ще свалят, запита Борисов. Трябва да има /средства- бел.а./ и за учители, за пенсионери, и за артисти, и за военни, и за пожарникари, и за санитари, доктори… всичките искат. Затова като се вкара бюджета, се казва програма за управление- всеки печели изборите със своята програма.

„Аз съм с голямо уважение към президента Радев, но той вече не е шеф на ВВС, той е президент на всички българи”, подчерта премиерът.” И когато казва, че искам да проваля или сме подвластни на лобисти - аз не съм. За един месец те направиха всичко- първо смениха експертите, включително и на института и за един месец едно служебно правителство направи сделка за 3 млрд., поне, като начало. Правилно ли е това? Не можеха ли да изчакат- 16 г. се пазарим за изтребители, ще изчакат 16 дена”, каза той. Мисля че няма от вас някой, който да каже, че един F 16, да речем или други самолети не могат да са участници в тоя конкурс”, посочи той. Защо изведнъж се хвърлихме на най-скъпите самолети, запита отново Борисов. Тези Грипени са без въоръжението, а ние веднъж купувахме едни Спартани без въоръжение, без нищо, купувахме едни Кугъри без въоръжение и след това знаете ли колко скъпо е…, коментира премиерът.

Европейската инвестиционна банка е два пъти по-голяма от Световната банка и е дала досега 4.8 млрд евро кредити- на българския бизнес, на малките и средни предприятия, заяви премиерът Борисов. С офиса си тук те ще облекчат максимално бенефициентите, близо 600 млн. евро има за добри проекти, подчерта той. Това е политическо решение на банката на европейските държави, посочи Борисов по отношение на откриването на офиса.

Припомняме, че през 2016 г. ЕИБ отпусна на България заеми в размер на 467 млн.евро, а за изминалите 5 г.от 2012 г. до 2016 г. банката е осигурила средства в размер на 1.6 млрд.евро за инвестиционни проекти, важни за икономическото развитие на страната в различни сектори- инфраструктура в транспорта, съобщенията, енергетиката, околната среда,производство и услуги, в т.ч. подкрепа за малки и средни предприятия.

Европейската инвестиционна банка е символ на прозрачност, на правилно управление на проектите, подчерта в словото си при официалното откриване на офиса Бойко Борисов. И тези, които отпускат кредити към банката, знаят,че тя добре управлява своите проекти, допълни той. ЕИБ е един огромен финансов динозавър, а офисът й у нас е едно признание за стабилната банкова система, за това ,което и ръководството на БНБ, и всички финансови институции в България, полагат като усилия години наред за стабилизирането й, отбеляза премиерът.

Очакваме много, тъй като по плана Юнкер имаме доста проекти в бизнеса, да се работи, да се дофинансират проекти, които първоначално не е било достатъчно ясно как ще се изплатят или по европейските фондове това няма да се случи, коментира той.Смятаме, че по някои от концесиите, които смятаме да пускаме в България, можем да привлечем за консултанти хора от ЕИБ, защото тяхното присъствие е гаранция за прозрачност, обяви Борисов и даде примери за метрото в София.

Тези големи инфраструктурни проекти на Балканите, които сме замислили,които сме подписали, ще имат нужда от финансиране, от консултиране. За да може Берлинският процес за Западните Балкани да продължи, да бъдат присъединени и други страни. Благодаря за това, че преместихме фондовете и големи парични потоци можем да плащаме за образователна инфраструктура, каза Борисов. Съвременното развитие на света изисква бързо да променяме и своя капацитет в образованието, допълни той. Радостен съм, приветствам ви за високо отговорното решение и през следващите месеци, когато започне нашето Председателство, ще говорим повече и през този офис за Балканите като по-добро място за живеене, подчерта Борисов. Защото хората от Балканите се нуждаят от перспектива, да им дадем времеви порядък, особено за младите хора в този регион, поясни той.

Преди него говори президентът на Европейската Инвестиционна Банка Вернер Хойер.Той каза, че в последните 25 г. ЕИБ оказва подкрепа на основни сектори, на малките и средни предприятия. И че не е важно само да се осигурява дългосрочно финансиране, но и консултантски услуги за изпълнението на проектите. /БГНЕС