За дебата по вота на недоверие – ГЕРБ: Ще ни отнеме половин ден, БСП: Да се пренесе от НС в обществото

БСП излъчи работен екип по вота, ГЕРБ ще подготвят парламентарна позиция по него.
БСП излъчи работен екип по вота, ГЕРБ ще подготвят парламентарна позиция по него. / БГНЕС

Диаметрално противоположни позиции по начина и формата на дебат по вота на недоверие към правителството „Борисов“ - 3 изразиха днес от ГЕРБ и БСП, предаде репортер на БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че – дебатът за вота на недоверие е добре да се води не само в НС, а и в обществото извън парламента. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след като определи, че вотът на недоверие ще е пилеене на време, заяви, че „той ще ни отнеме може би половин ден, за да може да се водят дебати“.

„Ще направим парламентарна позиция и защита в пленарна зала и съм убеден, че този вот просто ще бъде пилеене на време и ще ни отклони за няколко часа от нормалната парламентарна дейност, свързана със законодателството и приемането на бюджета за 2018 г. Разбира се, че това ще бъде една загуба на време, защото страната има съответните добри показатели и опозицията няма алтернативни решения за това, което сме направили досега. Това ще бъде загуба на време, но трябва да се съобразим с конституционните разпоредби и парламентарната практика“, заяви Цветанов. „Опозицията е в правото си. Когато прецени, че иска да поиска вот на недоверие, тя трябва да внесе съответните мотиви. Дебатът ще се води в зала. Ние се придържаме към начертаната програма, приемането на бюджета и законодателството, което има пряко отношение към ангажиментите по управленската ни програма. От тази гледна точка, вотът на недоверие ще ни отнеме може би половин ден, за да може да се водят дебати, иначе нямаме промяна от това, което сме си начертали”, заяви Цветан Цветанов.

Корнелия Нинова заяви, че според нея вотът ще бъде успех, ако дебатът не се случи само в НС, а стане обществен разговор извън парламента. „Не бива само тук да затваряме тази тема. Наистина искаме борбата с корупцията да се започне веднъж завинаги и то както трябва, а не с политическа имитация. Целта е истината“, заяви тя.

Решихме на заседание на Парламентарната група да излъчим един екип от БСП, да помолим ДПС и Воля и те да направят същото и другата седмица да започнат официално разговорите по темата на вота и кога да го внесем. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на БГНЕС.

„Нашето предложение ще бъде на тема корупция. Това не ни ограничава в кои сфери да говорим за корупция. Може да е в здравеопазване, образование, регионално развитие, навсякъде имаме поводи за това“, подчерта Нинова.

„Ще изчакаме ДПС и Воля да излъчат екипите си, ние сме готови с нашите и другата седмица сядаме на разговори Разговорите ще бъдат в парламента, няма да има нищо скрито покрито“, увери лидерът на БСП.

БГНЕС припомня, че вчера Волен Сидеров изрази убеденост, че няма да мине вотът. „Вотът на недоверие няма да мине, тъй като коалицията и парламентарното мнозинство са стабилни“, заяви Сидеров.

„Темата на вота на недоверие е дясна, защото корупция обикновено има, когато управляват леви управления. Темите за вот на недоверие за БСП, която претендира да е лява, би трябвало да бъдат-доходи, трудово-правни отношения, социално неравенство, здравеопазване. Вместо това те избират тема, с която просто залагат на първичните сетива, на дразненето“, смята Волен Сидеров.

Той коментира, че няма ясна дефиниция за корупция и поради тази причина може да се спекулира с темата.