Радев за изявлението на руското МВнР: Или не познават историята, или е опит за провокация

Радев за изявлението на руското МВнР: Или не познават историята, или е опит за провокация
Радев за изявлението на руското МВнР: Или не познават историята, или е опит за провокация / БГНЕС

Според мен или е дълбоко непознаване на историята, или е опит за провокация. Не мога да гадая, но мисля, че България имаше адекватна реакция. Това каза президентът Румен Радев в отговор на казаното вчера от руското външно министерство за това, че червената армия била спасила българските евреи, предаде репортер на БГНЕС.

БГНЕС припомня, че на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви: „В годините на Втората световна война благодарение на нашите войни беше предотвратено депортирането на евреи от България и така около 50 000 души бяха спасени от неизбежна смърт”, имайки предвид победите на Червената армия на Източния фронт, които доведоха до решителния прелом във Втората световна война /1939-1945/ и победата над хитлеро-фашизма. Именно тези победи също в някаква степен са допринесли за активизиране на антифашистките сили и тяхната борба в страните, намиращи се под германска окупация или съюзници на Райха.

Захарова коментира надпис върху паметник на съветски войни в София, появил се в нощта на 31 октомври. Според Захарова този път „вандалите са надминали себе си – написали са на паметника лозунги с откровено антисемитски характер”. Представителката на руското външнополитическо ведомство определя станалото като особено цинично в светлината на спасяването на българските евреи от Червената армия. Захарова посочва, че авторите на надписа нямат понятие от собствената си история.

От пресцентъра на българското МВнР по повод изявлението на говорителя на МВнР на Руската федерация, заявиха, че не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи. От МВнР заявяват още: "Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви". /БГНЕС