Каракачанов видя "опит за саботаж" в обжалването за МиГ-29

Каракачанов видя "опит за саботаж" в обжалването за МиГ-29
Каракачанов видя "опит за саботаж" в обжалването за МиГ-29 / БГНЕС

Украинската фирма няма лиценз, няма способност да извърши подобни ремонти. На практика това, което тя е извършила, е опит за саботаж срещу решението на Министерство на отбраната да ремонтира своите самолети директно с договор за пряко договаряне с РСК МиГ.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на извънреден брифинг в министерството, предаде репортер на БГНЕС.

[i]От военно ведомство днес съобщиха, че жалба на украинска държавна фирма блокира поръчка за ремонт на изтребителите ни МиГ-29.[/i]

По наша предварителна информация още от края на миналата седмица се очакваше нещо, което се случи вчера официално - на 19 декември една украинска държавна компания „Укроборонпром“ от холдинг „Украинмаш“ внася жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу решението на Министерството на отбраната от 6 декември 2017 г. за поддръжка на бойните самолети МиГ-29, посочи Каракачанов. Той обясни че с това решение се осигурява поддръжката на 15-те изтребителя МиГ-29 за срок от 4 години срещу 82 млн. лв. На миналото заседание на МС бяха гласувани 19 млн., а днес трябвало да се гласуват още 22 млн.

Военният министър посочи, че същата тази фирма „Укроборонпром“ няма лиценз, няма способност да извърши подобни ремонти. „На практика това, което тя е извършила е опит за саботаж срещу решението на МО да ремонтира своите самолети директно с договор за пряко договаряне с РСК МиГ”, посочи военният министър. Вчера е внесена жалбата, без да бъде платена държавната такса, няма преведена регистрация на фирмата на български език, няма никакви данни дали подписалите жалбата лица са с тази представителна власт, посочи Каракачанов.

„Защо казвам, че е саботаж умишлен. Тепърва ще изясним какви са причините дали зад това действие се крият някакви политически мотиви или се крият някакви икономически мотиви на онези, които се почувстваха неприятно изненадани от решението на МО да не търси посредници за разлика от всички досегашни сделки по отношение на МиГ–овете. Това тепърва ще се изясни и се надявам тук компетентните органи да си свършат работата. Но на практика това ни връща назад с 3 месеца”, заяви Каракачанов.

Той каза, че същата тази фирма преди няколко месеца обжалва и договора с ТЕРЕМ за ремонта на хеликоптера Ми-17 и спря процедурата по същия начин. „Така че затова казвам, че това за мен е саботаж, защото при един подобен опит преди няколко месеца, правиш втори опит много ясно съзнавайки, че няма как да участваш в една подобна процедура и няма как на теб да ти бъде възложено изпълнението на един подобен договор, тъй като ти не си лицензира и нямаш способности да го извършиш”, заяви военният министър.

Военният министър посочи, че „трябва да помислим реално за промени в ЗОП”. „Не е нормално Баба Пенка или който и да е било да атакува сделки, свързани с отбранителните способности на Българската армия и по този начин да забавя процесите и да ни вкарва в ситуация на невъзможност в даден момент да изпълняваме своите задължения, тъй като така е написан законът, че всеки един от вас може да подаде жалба, без дори да има пряк интерес от това”, подчерта Каракачанов през журналистите.

От МО съобщиха по-рано днес, че на 20 декември било депозирано писмо в Министерството на отбраната, с което МТГ „Делфин“ съобщава, че се оттегля от преговорите и подписването на договора за реализация на инвестиционен проект „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб“.

„И трите проекта на практика трябва да минат през парламента, защото двата от тях – за кораби, за авиацията бяха разглеждани и сумите, които са гласувани са без ДДС. Видяхме резултата от това изваждане на 20% от стойността докъде доведе. Всъщност реално погледнато парите по проекта за закупуване на нов изтребител не са 1,5 млрд. лв., а са 20% по-малко. Тоест и трите трябва да минат отново през парламента и да започне наново с много ясно фиксирани суми”, обясни Каракачанов и каза, че ще ги внесе още в началото на годината. В проекта за бронирана машина, който още не е гласуван от НС изрично е посочено, че сумата е 1,2 млрд. лв. без ДДС. Когато са били приемани проектите – юни 2016г за самолет и кораби, това не е било необходимо. /БГНЕС