Плевнелиев към Милениум клуб: Зависи от всеки един от нас да построим тази България, която искаме

Плевнелиев пожела на младите хора да влязат с уменията си в държавната администрация
Плевнелиев пожела на младите хора да влязат с уменията си в държавната администрация / БГНЕС

Зависи от всеки един от вас, от всеки един от нас да построим тази България, която искаме да имаме, заяви президентът Росен Плевнелиев /2012-2017 г./ в приветствието си към участниците на втората годишна среща на „Милениум клуб България“. Темата е „Краят на прехода“, предаде репортер на БГНЕС .

„Какво означава краят на прехода и как това ни се отразява? Никой от нас няма спомени от режима преди 1989 г., защото сме родени след това и именно по тази причина се наричаме милениум поколение. Почти 30 г. след падането на Берлинската стена, дълбаейки в миналото, не забелязваме бъдещето”, заяви в изложението си на срещата Румен Чолаков, председател на УС на Милениум клуб. В този смисъл искаме да си поставим дългосрочни цели. Ние обявихме края на прехода, въпреки че сме наясно, че за мнозина това не е така. Но нашата цел е да обединим обществото в едно време, в което има асиметрични проблеми,свързани с несправедливостта в ежедневието ни, каза той.Нашето послание е да се излекуваме от раните на миналото и да гледаме в бъдещето, с дългосрочни каузи, посочи Румен Чолаков.

Тази година беше много успешна - в Шотландия имахме среща и успяхме да обединим 5 общности, каза той.Съставихме експертен съвет и представяме текст оценка от, може би, бъдещ проект- „Предизвикателства и възможности пред правителството на България”. Дадохме начало и на инициативата за наша стипендия, която ще дадем следващата година след проведен конкурс. Това е възможност за млади хора, защото развитите държави са станали такива заради усилията на много талантливи личности, коментира Чолаков. Развихме и менторската ни програма, която е изключителен индикатор за способността на младото поколение безвъзмездно да помага с опита си на връстниците си и на други хора. Предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС бе за нас възможност да научим нещо ново и да се включим в подготовката. Предстоящите 6 месеца за нас ще бъдат повод да проведем срещи с британски учени, изявени личности, за да помогнем за укрепването на двустранните отношения между България и Великобритания, независимо от Брекзит.

Членовете на Милениум клуб се обърнаха за съвет към бившия държавен глава с въпрос какви да са техните дългосрочни каузи и дългосрочните им цели като българи, които обичат страната си и искат да й бъдат полезни.

Мога само да се гордея да бъда заедно с вас, един държавен глава няма как да не се гордее , когато младите хора са активни , заяви Росен Плевнелиев в началото на словото си като преди това ги поздрави за Коледа.

Вие търсите единението в нацията-пожелавам ви да допринесете за това и да бъдете на всички континенти, а не на три морета, продължи той. Защото често, когато говорим за три морета, пропускаме 21 век, съвремието, и не трябва да робувате на стари догми ,добре е да ги оставим в миналото, каза Плевнелиев и даде пример с малката държава Сингапур. Той пожела на младите хора да влязат с уменията си в държавната администрация, защото само чрез институциите те могат да се реализират. Трябва да имаме здравия фундамент на историческата истина, за да вървим напред, посочи Плевнелиев. Познавам почти всички световни лидери, говорил съм с тях, задавал съм им въпроси , слушал съм отговорите им и все повече се безпокоя, че липсва колективното усещане за научен урок от историята на глобално ниво, отбеляза той. Все повече и повече се притеснявам, че дори и най- големите, и най- мощните ,и най-силните , и най-богатите, може би, нямат план за това накъде сме тръгнали и как да се поучим от уроците на историята, подчерта Плевнелиев. Той говори и за вълшебните думички мир, просвета, просвещение ,прогрес, които трябва да намерят своята реализация. „Не считам, че е прогрес тогава, когато президентът на САЩ декларира, че не мирът е на първо място, а собствените тясно национални интереси на САЩ”, каза Плевнелиев. И не счита, че е прогрес, когато се строят бариери и граници. Не е прогрес, когато се рушат, а не се надграждат правилата на международния правов ред, подчерта той.

И аз си задавам въпроса за прехода, отбеляза бившият държавен глава. Днес понякога си мисля, че най-трудното и най-тежкото предстои, защото виждам шестващите национализъм и популизъм. Трябва да бъдем равни с другите, а не да робуваме на една или друга велика сила. Голямо част от българските националисти размахват чуждо, а не българско знаме, говорят за национализъм, а не за патриотизъм, констатира Плевнелиев. Трябва да обичаме родината си независимо къде сме ние. Вие сте по целия свят, мислите и давате най-доброто от себе си, обърна се Плевнелиев към аудиторията си и нарече членовете на Милениум клуб модерни патриоти.

Много искам прехода да свърши и да постигнем съгласие в обществото, че това е така, отбеляза той. За да свърши прехода трябва така да напишем историята ,че тя да остане за следващите поколения и да гледаме напред, в 21 век по друг начин. Днес в обществото има разделение ,което не е преодоляно. Много българи вярват, че по време на социализма е било сигурно , спокойно, други смятат, че е имало диктат на комунистическия режим и на тайните служби, съществували са лагери и т.н. Много бивши социалистически страни сложиха социализма в музея,но ние и това не направихме. Помогнете вие, младите, за да обединим обществото и да направим един музей на 20 век, в който да разкажем истината такава, каквато е била, каза Плевнелиев. Водих битка по времена моя мандат досиетата да отидат там, където трябва да бъдат. Докато досиетата не са обработени, не можем да знаем цялата истина. 10 800 души са в момента бившите сътрудници на бившата ДС, които работят в институциите в България. Ето, купувам си книга за 100-те най-значими личности на България и на корицата е Тодор Живков, изрази недоумение Плевнелиев.

Създадохме стратегията 2020, сега смятам, че хоризонтът напред трябва да е 2030 - да изкореним бедността, да развиваме иновации, а има справедливост и права за всеки, поясни Плевнелиев. България трябва да изгради своята Стратегия 2030 в унисон с европейските изисквания, за да има хоризонт за всеки в родината и по света. Сме със вас и оставаме с вас, защото мисията ви е изключително благородна, а хоризонтът е светъл, посочи той.

„Ако всеки един от нас е патриот, а не националист, пази завета на дедите ни,на революционерите, на будителите ни, на тези, които ни казаха да направим чиста и свята република, която още не сме създали,да бъдем равни с европейците, а не да харизваме българската държавност на казахските степи, ще стигнем много далече заедно”, призова Плевнелиев. /БГНЕС