Патриарх Неофит ще засегне въпроса за автокефалността на МПЦ-Охридска архиепископия на срещата си с вселенския патриарх

Патриарх Неофит ще засегне въпроса за автокефалността на МПЦ на срещата си с вселенския патриарх
Патриарх Неофит ще засегне въпроса за автокефалността на МПЦ на срещата си с вселенския патриарх / БГНЕС

Патриарх Неофит ще засегне въпроса за автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия по време на срещата си с вселенския патриарх Вартоломей, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Истанбул Георги Пашкулев.

„Зависи от времето и готовността. Знаем, че ще го споделим. Това заяви патриарх Неофит в отговор на въпрос на БГНЕС дали ще повдигне въпроса за автокефалността на Македонската православна църква по време на срещата си с вселенския патриарх Вартоломей.

„Да ни е честит обновеният храм "Св. Стефан" и да се издига българският дух в нашите отношения за доброто на нашите страни, църкви и народи. Днес е хубав и слънчев ден. Слънчево е и на душата ми, както и на душата на всички българи, които знаят каква стойност за нашата България има построяването на този храм“, заяви още патриарх Неофит.

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в църквата „Св. Стефан”, за да отслужи Светата литургия. Молитвено присъствие ще има и българският патриарх. Премиерът Борисов заяви преди литургията, че ще се помоли за здравето и благоденствието на българския народ. Всеки детайл и елемент е ваден отделно и е граден с огромна любов, каза още за църквата Борисов.

Европредседателството е за шест месеца, а отношенията ни с Турция - от векове и за векове, добави премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят обясни, че церемонията е трябвало да се проведе на 27 декември – в деня на Свети Стефан, но била отложена заради ангажименти на турския президент Реджеп Ердоган.

„Не бива на България да се възлагат огромни отговорности като лобиране за приемане на Анкара в Европейския съюз”, категоричен бе Борисов.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов подчерта, че нашата държава е реставрирала две църкви в Одрин.

„Всичко се осъществи благодарение на добрата дипломация на правителството на Борисов”, подчерта Рашидов. /БГНЕС