БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция
БСП иска референдум за Истанбулската конвенция / БГНЕС

Ние искаме да бъде спряно гледането на Истанбулската конвенцията в Народното събрание. Утре внасяме необходимите подписи на народни представители от БСП за България в НС с искане за решение за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

„Тя създаде огромно напрежение в българското общество, различни мнения, мнения на църквата, тежка дискусия вчера. Това е разделение. Към конвенцията не е приложен обяснителният доклад, както и доклад на МС, който да указва какви национални закони трябва да променим след нейното ратифициране. Няма яснота”, заяви Нинова.

Затова, каза тя, искат да се спрат всички процедури по гледането й в парламента, да се направи истинска обществена дискусия. „Смятаме, че този, който трябва да се произнесе по този въпрос е българският народ. Ето защо утре внасяме необходимите подписи на народни представители от „БСП за България” в НС с искане за решение за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция. Само народът и суверенът може да каже волята си по този въпрос, след създалата се вече ситуация”, заяви Нинова. Въпросът, който предлагат да бъде зададен е: „За” или „против” сте ратификацията на Истанбулската конвенция. Очаквайте подробности. /БГНЕС