Работодателите се отказват от искането за оставка на Теменужка Петкова

На снимката: Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов
На снимката: Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов / БГНЕС

Работодателските организации се отказват от искането за оставка на енергийния министър Теменужка Петкова.

Това стана ясно по време на брифинг на председателите на работодателските организации след среща с премиера Борисов в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Удовлетворени сме от диалога, няма да се наложи да искаме оставката на министъра на енергетиката, заяви след срещата председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Постави ли сме си две седмици като време след срещата с министър-председателя и неговия екип, ще тръгнат съответните законодателни инициативи и протест няма да има, каза и Кирил Домусчиев от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в отговор на въпроса дали заявения голям протест за 28 февруари ще се състои.

В краткосрочен план разчитаме на съдействието на енергийния министър Петкова, добави Домусчиев. След проведения днес разговор и мерките, които трябва да се вземат, можем да имаме един краткосрочен резултат, а със закона и дългосрочен. За да имаме модерна енергетика, а и българската индустрия да получава електроенергия на пазарни цени, за да може да се конкурира с наши конкуренти от съседни и други европейски държави. Един добър диалог се получи и получихме съгласие за всички мерки, които българските работодатели предлагат, добави още Домусчиев.

[i]БГНЕС припомня, че работодателските организации настояха за оставката на Теменужка Петкова, след като на 2 февруари в ТВ интервю тя си „позволи да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм”. Петкова говори за „свободен“ пазар на електроенергия, върху който държавата не можела да влияе, удобно пропускайки факта, че на същия този „свободен“ пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата, заявиха от АИКБ, БСК и КРИБ, представляващи над 80% от българския бизнес.

Тогава, заради неистините и манипулациите, заради неспособността й да се справи с проблемите в сектор „Енергетика“ и, най-вече, заради изоставените реформи, работодателските организации настояха за оставката на Петкова. [/i]

Проведохме много ползотворна среща при премиера Борисов. Под неговото ръководство се разбрахме за дълбоки реформи в енергетиката, поясни Делян Добрев и изброи четири основни промени.

Първата е свързана със законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електроенергия, които досега са имали преференциална цена за тази електроенергия и са я продавали директно на НЕК, без да я продават на свободния пазар.

„Това са т.нар. топлофикации, когенерации, заводски централи, ВЕИ-та над 5 мегавата. След законодателни промени, за които сме си поставили срок началото на март месец, тези производители ще продават енергията си на свободния пазар и ще имат договор за разлика, който ще компенсира разликата между пазарната цена и цената, която те имат като ангажимент по различни директиви от ЕС“, поясни депутатът от ГЕРБ. Той допълни, че това ще увеличи ликвидността на свободния пазар на електроенергия в България и ще гарантира, че получаваме реалната пазарна цена за тази електроенергия.

Втората мярка е свързана с дружествата в енергетиката, които ще предлагат на свободния пазар профилирана електроенергия - отделно дневна и отделно нощна електроенергия. Досега те предлагаха на свободния пазар 24-часови профили, а сега ще предлагат 12-часови дневни и нощни профили, за да може фирмите, които имат нужда само от нощна енергия, да си купуват само такава, и обратното.

Третата промяна касае т.нар. американски централи. „По тази тема върви комуникация с ЕК за прекратяването на тези договори. Ангажимент на правителството ще бъде да забърза тези разговори с ЕК, така че да може в сравнително кратък срок да прекратим дългосрочните договори за преференциална цена на електроенергията и задължително изкупуване. След като бъде постигнато споразумение и тези централи да продават електроенергията си на свободния пазар“, посочи Добрев.

Четвърта промяна е разпределителните дружества да купуват технологичните загуби на свободен пазар, да не бъдат вече по регулирана квота от КЕВР, да не бъдат с фиксиран обем на тази електроенергия, а да купуват толкова, колкото им е необходима на свободен пазар по свободно договорени цени.

Делян Добрев определи срещата като изключително конструктивна и поясни, че готвените промени почти напълно ще либерализират свободния пазар, без това да засяга домакинствата по някакъв начин.

„Този модел не предвижда на този етап промени в регулирания пазар, начинът, по който се определят цените за регулирания пазар за бита. В същото време изграждат до много по-голяма степен свободния пазар така,че да има множество продавачи на електроенергия и да сме сигурни, че цената, която получава бизнесът и индустрията, е пазарна“, каза още председателят на ресорната парламентарна комисия. /БГНЕС