Борисов: Ако направим транспортните коридори, Балканите ще станат приказка

Договорът за приятелство между Република България и Република Македония влезе в сила
Договорът за приятелство между Република България и Република Македония влезе в сила / БГНЕС

Балканите ще станат приказка, ако построим транспортните коридори. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с македонския външен министър Никола Димитров, на която присъства и българският първи дипломат Екатерина Захариева, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът Борисов поздрави парламентите на двете държави за бързото ратифициране на Договора за добросъседство и приятелство, който той подписа със своя македонски колега Зоран Заев на 1 август 2017 г.

„Резултатите вече са факт и вече се виждат. От тук нататък имаме доста практическа работа“, каза българският министър-председател.

Борисов заяви, че на 15 февруари ще се състои среща на транспортните министри. Те ще обсъдят основните етапи, всяка фаза и всеки лот на транспортните коридори №4, 8 и 10, които ще минават през Балканите. „На 1 март председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще е тук. Поканили сме и премиерите на балканските държави, през които минават тези коридори. Там вече ще определим етапите, финансирането и времето, за да запознаем и Европейския съвет“, каза Борисов.

Премиерът отбеляза, че следващата неделя и понеделник в Лондон и Европейската банка за възстановяване и развитие е поканила балканските премиери, сред които ще бъде и той.

„Имаме вече едно доста силно хибридно финансиране от трите най-големи банки, които са свързани с Европейския съюз. Това са Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка. Всички те чакат нашите проекти. Затова транспортните министри утре и ние, премиерите, на 1 март трябва да сложим на масата трите неща, които искаме - магистралите, железопътните линии и дигиталната инфраструктура. За радост в новия европейски бюджет има между 30-40 милиарда евро свързани с тази инфраструктура“, посочи Борисов.

Той искрено се надява, че „ако Скопие и Атина бъдат така храбри и нашите приятели Ципрас, Мицотакис и Заев намерят решение за спора за името, ще видите как в рамките на месеци нещата ще се развият в много хубава посока за всички“. Борисов им пожела бързо да намерят решение и заяви, че България и там ще бъде конструктивна, защото това е жизненоважно за региона.

„Транспортните коридори съм ги дал на всички колеги, които идват в България – на Меркел, на Туск и др., за да може целият Съвет да каже „Да“ и да ги направим. Балканите ще бъдат една приказка стане ли това, което бутаме в момента – Коридор №4, 8 и 10“, заключи Борисов.

[i]България и Република Македония размениха ратификационните документи, с които влиза в сила Договорът за приятелство между двете страни. С подписването на Протокола за размяна на ратификационните документи приключва напълно процедурата по влизането на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество в сила.[/i]

Резултатите от договора са видими - ръст на стокообмена с 11% и на туризма с 10%, заяви външният министър Екатерина Захариева. Доказахме, че можем да решаваме проблемите сами, каза още тя.

Много важен ден за нашите отношения, посочи от своя страна и първият македонски дипломат Никола Димитров. Имаме шанс с вдигната глава да вървим напред. Няколко месеца Балканите са Европа, добави Димитров, имайки предвид българското председателство. /БГНЕС