Бигорският манастир посрещна Радев с камбанен звън, множество и добре дошли

Бигорският манастир посрещна президента Румен Радев с камбанен звън, многобройно гражданство и добре дошли, предаде репортер на БГНЕС.

Българският държавен глава бе посрещнат лично от игумена на най-големия македонски манастир Партений и епископ Тимотей. Те посрещнаха и двамата български митрополити Пловдивският Николай и Старозагорският Киприян. Монасите от манастира сложиха на Николай мантия и жезъл.

Румен Радев и двамата български митрополити минаха през множеството и се отправиха към храма. В очите на някои от хората имаше сълзи.

Игуменът на Бигорския манастир се обърна специално към българския президент и гостите: „За нас е голяма чест и в същото време ви благодарим, уважаеми президент Радев, че именно вие сте първият президент на друга държава, който посещава хилядолетната Бигорска обител. Вярваме, че тази визита не е случайна. Светият и славен пророк и Йоан Кръстител, на който служим, ни измоли от Бога – първият човек на някоя друга държава, който да посети неговия древен манастир, да бъде от братска България“.

Отец Партений подчерта, че не става дума за случайно събитие, защото през тази година се навършват 1000 години от създаването на Охридската архиепископия, а нейният първи архиерей Йоан Дебърски е създател на манастира, чийто игумен е той.

„Ние твърдо вярваме, че вашето посещение е ясно доказателство, че най-близкият ни български народ и неговото правителство ще продължат да подкрепят напредъка на  Република Македония не само във вътрешен план, но и на международната сцена. Тази безкористна подкрепа ще покаже още веднъж кои са истинските приятели и братя на македонския народ и неговата държава. Във вашето присъствие тук виждаме братството на целия български народ“, подчерта архимандрит Партений.

В словото си пред нашия държавен глава той отбеляза, че съслужението между БПЦ и МРЦ-Охридска архиепископия ще утвърди братолбието и духовните връзки между нашита два сродни народа. Игуменът Партений специално благодари на Негово светейшество Патриарх Неофит и Светия Синод на БПЦ, че са изпратили свои представители.

„Искрено се надявам, че духовното родство между българския и македонския народ ще остане вечно. Ето защо, боголюбиви архиереи, нашият общ свещен дълг е да продължим вдъхновяваща работа на любов и единство. Най-съвършеният израз на това братолюбие е общото съслужение. Такова единство ще бъде благословено от Бога и няма причина да се страхуваме“, подчерта игуменът Партений.

Митрополит Николай, който беше настанен на владишкия трон в храма, благодари за братските чувства, с които са били посрещнати.

Българският президент, след като подари Тефтерчето на Васил Левски и изследването на българския патриарх Кирил "Българската Екзархия в Одринско и Македония след Освободителната война 1877-1978", каза: „Много добре познаваме историята на манастира, какво сте правили и какво правите в момента. Ще предам топлината, с което ме посрещнахте в България“.

Българският държавен глава беше посрещнат в манастира според църковния канон. /БГНЕС