Патриарх Неофит за Македония: Ще изпълним своя дълг

Когато трябва да се изпълни дълг, ще го направим. Това каза специално за Агенция БГНЕС българският патриарх Неофит по отношение на Македонската православна църква - Охридска архиепископия, която поиска в края на миналата година БПЦ да бъде нейна Църква-майка и да се бори за нейната автокефалност.

Посещението на президента Румен Радев и двамата митрополити в Република Македония е радостна вест, заяви още Негово Светейшество българският патриарх Неофит.

Президентът Румен Радев заедно с Пловдивския владика Николай и Старозагорския Киприан бяха посрещнати с камбанен звън и от множество народ в най-големия и авторитетен македонския манастир – Бигорския. Това е първото посещение на държавен глава в тази света обител. Преди да посетят Бигорския манастир двамата митрополити имаха среща с главата на МПЦ архиепископ Стефан.

На въпрос на БГНЕС дали след вчерашното изключително топло посещение в скоро време може да се очаква съвместно съслужение между Българската православна църква и Македонската православна църква-Охридска архиепископия, патриарх Неофит каза: „Това, което е станало е радостно, а по-нататък в църковно отношение ще се обсъждат подробностите“.

По отношение на поканата, отправена му от главата на МПЦ архиепископ Стефан, и дали скоро ще посети Македония патриархът заяви: „Когато е необходимо, когато трябва да се изпълни дълг ще го направим“. /БГНЕС