Зоран Заев: Очаквам в най-скоро време да имаме обща литургия

Зоран Заев и Бойко Борисов
Зоран Заев и Бойко Борисов / БГНЕС

Надявам се, съвсем скоро да има обща литургия между българската и македонската църкви.

Това каза македонският премиер Зоран Заев в Лондон в отговор на въпроса на Агенция БГНЕС дали подкрепя съвместното съслужение между Българската православна църква и Македонската църква - Охридска архиепископия.

"В рамките на Договора за добросъседство между Република Македония и Република България ние сме се споразумели вече, че всички действия, които ще допринесат за задълбочаване на сътрудничеството, ние ще ги подкрепим. Аз се надявам съвсем скоро да имаме обща литургия в нашата държава, в България", каза Зоран Заев пред специалния пратеник на БГНЕС Георги Пашкулев.

Според Заев съвместното съслужение е също начин взаимно да се подкрепяме.

Зоран Заев и Бойко Борисов участват в Лондон в Инвестиционен форум за Западните Балкани организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В конференцията участват лидерите от всички страни от региона.

В отговор на втори въпрос на БГНЕС, относно това дали Македония би се включили в една инициатива, огласена от премиера Борисов, за изграждане на ядрената мощност в България, за да покрие Македония дефицита си от 500-600 мегавата, Заев каза: "Ние сме вложили много усилия как да увеличим и нашия енергиен капацитет в Македония. Има увеличение от 35% вече, едно от решенията беше да си партнираме с България, правим още стъпки и се надявам да имаме бъдещи възможности, чрез които да осигурим все повече капацитет".

Форумът в британската столица бе открит от премиера на България Бойко Борисов. Основна цел на Инвестиционния форум е да събере лидерите от региона с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти в Западните Балкани. Инициативата е част от поредицата срещи на върха, посветени на развитието и европейската перспектива на страните.

В конференцията участват лидери от всички страни от региона – премиерите на България Бойко Борисов, на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Република Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Основна цел на Инвестиционния форум е да събере лидерите от региона с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти в Западните Балкани. Инициативата е част от поредицата срещи на върха, посветени на развитието и европейската перспектива на страните. /БГНЕС