Румен Радев за ЧЕЗ: Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството

С оставка на министъра на енергетиката не приключва случаят, подчерта Радев.
С оставка на министъра на енергетиката не приключва случаят, подчерта Радев. / БГНЕС

По закон ЧЕЗ е част от националната инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност, затова всякакъв въпрос, че виждате ли това е банална сделка на едно търговско дружество е нещо, с което ни заблуждават. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

С оставка на министъра на енергетиката не приключва случаят, а генерира въпроси, явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството, въпросът е кой и защо крие своите намерения, добави Радев.

Без ресурси някой получава огромна банкова гаранция. Това са много въпроси. Има ли политическа гаранция също така? Всички чакаме отговори, подчерта президентът. Правя срещи с отговорните институции, които имат отношение по въпроса, но по закон те имат отношение постфактум, предстои ми среща днес и с шефа на Комисията за финансов надзор, уточни Радев. Той каза, че вече е говорил с ръководството на ДАНС.

Всички агенции и служби са към правителството, очаквам от тях адекватни действия и отговори на въпроси. Все още не е ясен механизмът на финансиране, а той ще даде отговор на много въпроси, отбеляза Радев.

Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, като от месец се знаят потенциалните бъдещи собственици. На практика е сключена сделката вече, има институции, които по закон отговарят за националната сигурност, защо Министерството на енергетиката и ДАНС не са извършили по-рано проверки. Въпросът е дали това е непрофесионализъм, некомпетенция или не са се намесили по други причини, подчерта още Радев. /БГНЕС