Красимир Премянов: Тракийските българи чакат своята справедливост, нашето сърце и душа са в рамките на достойната история

Красимир Премянов е потомък на български бежанци от Лозенград.
Красимир Премянов е потомък на български бежанци от Лозенград. / БГНЕС

На 26 март, Денят на Тракия, турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще участва в срещата на върха Европейски съюз – Турция, чийто домакин ще бъде град Варна.

Денят на Тракия е свързан с една от най-големите победи на българското оръжие в най-новата ни история – превземането на непревземаемата според германските специалисти Одринска крепост през 1913 г. по време на Първата балканска война. Но освен с триумфа Денят на Тракия е и ден на скръбта по стотиците хиляди българи, които само няколко месеца по-късно през лятото на същата 1913 г. са прогонени от турската армия от родните си домове в Одринска Тракия.

Случайно или не 26 март е избран за визитата на Ердоган в България. БГНЕС потърси за коментар Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България.

Премянов, който е потомък на бежанци от Лозенград, подчерта, че България винаги е заявявала желание за добросъседски отношения с Турция.

„Варна не за пръв път е домакин на среща, в която участва турски държавен или правителствен лидер. Преди много години при едно подобно посещение, което се състоя още преди военния преврат от 1980 г., отношенията между нашите страни се усложниха, защото България категорично беше поставила въпроса за защита на националните интереси в двустранните отношения“, припомни той и добави: "Днес срещата е в по-различен формат. Дали е съвпадение, или нарочно е избрана тази дата не мога да кажа, защото не съм участник в нейната подготовка“.

Според Премянов в Деня на Тракия българските политици, държавници и общественост трябва да имат консолидирана позиция.

„Българската държава трябва да постави пред турската страна въпроса за изпълнение на задълженията на Анкара към София. Не можем да бъдем формални домакини чрез мястото, където провеждаме тази среща. Нашето право на домакинство и фактът, че беше споменато, че ще има двустранна среща позволяват напълно спокойно в политически и дипломатически стил, но категорично да се припомни на турската страна необходимостта да се реши въпросът на тракийските българи. Той засяга както моралното задължение на турската страна заради геноцида над тракийските българи през 1913 г., така и въпроса с обезщетенията, но окрадените и прогонените българи“, заяви Премянов.

Премиерът Борисов беше домакин на Ердоган във Варна през 2012 г.
Премиерът Борисов беше домакин на Ердоган във Варна през 2012 г. / БГНЕС

Той посочи, че за нашите мащаби като население става дума за огромни цифри: около 60 000 души от всички възрасти, които са унищожени физически по най-жесток начин и други над 300 000, които са прогонени от родните места и всичко им е взето.

„Не случайно през 1925 г., когато е подписан Ангорският договор доброволно от двете страни, тази тема е засегната и поставена като тема, която трябва да намери своето решение“, каза още Премянов.

По повод на думите на президента Ердоган, който многократно през последните години заявяваше, че неговото сърце и душа са с Кърджали и други балкански градове, които днес обаче не са част от Турция, председателят на Дружеството на тракийските българи каза: „Нашата душа и сърце трябва да бъдат в рамките на достойната история. Високо самочувствие и надежда, че България ще бъде просперираща и уважавана страна не само на Балканите, но и в Европа и света. Това дава всички основания да подчертаем своя суверенитет и да заявим, че никой няма право пряко или косвено да заявява каквито и да било претенции към България независимо дали става дума за душевен или политически план“.

Според него не трябва да се връщаме към историята по начина, който го прави турският президент, защото тогава може и България да предяви претенции, а „това няма да ни доведе до никъде“.

„В същото време трябва да осигурим справедливост за нерешените въпроси от миналото. Тази справедливост засяга правата на тракийските българи“, категоричен е Красимир Премянов. /БГНЕС