Евро-турски сблъсък на българска територия

Ердоган се закани, че няма да направи отстъпки на Европа във Варна.
Ердоган се закани, че няма да направи отстъпки на Европа във Варна. / БГНЕС

[b]На 26 март във Варна ще се състои ключова среща Европейски съюз – Турция, която ще се проведе в атмосфера на засилващо се недоверие между Брюксел и Анкара на фона на провокативните изказвания на турския президент Реджеп Тайип Ердоган[/b], предаде репортер на БГНЕС.

В срещата на върха, чийто домакин е българският министър-председател Бойко Борисов, ще вземат участие председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Началото й е планирано за 19.00 часа и се очаква да продължи два часа, след което домакинът Борисов и европейските лидери Туск и Юнкер ще дадат съвместна пресконференция.

[b]Очакванията на Турция и Обединена Европа[/b]

Официална Анкара очаква от ЕС конкретни стъпки за възстановяването на атмосферата на взаимното доверие, актуализиране на споразумението по Митническия съюз Турция – ЕС, либерализиране на визовия режим за турските граждани, ускоряване на процеса за финансовата помощ за сирийските бежанци в Турция и най-вече общи действия в борбата срещу тероризма. Ердоган планира разговори с Туск и Юнкер по въпроса за ангажиментите на Брюксел пред Анкара, както и проблема за противодействието срещу дейността на терористите в европейските държави.

От своя страна Европейският съюз възприема срещата във Варна като платформа за укрепване на сътрудничеството с цел отстраняване на проблемите, натрупани в отношенията с Турция. Дневният ред предвижда обсъждания на връзките на Турция с ЕС в сферата на икономиката, търговията, сигурността, борбата с тероризма и външната политика, както и ситуацията в Близкия изток и на Балканите.

Анкара ще настоява за ликвидиране на политическите и изкуствените прегради в преговорния процес за членството на Турция в ЕС.

[b]Позицията на София и Денят на Тракия[/b]

Премиерът Бойко Борисов заяви, че срещата във Варна ще бъде една от последните възможности Евросъюзът и Турция да останат в диалог. [b]Всички имат надежди, че с диалог можем да постигнем съгласие. Аз съм си поставил една-единствена цел - продължаването на споразумението за мигрантите“, посочи Борисов[/b] и подчерта, че разплащанията между ЕС и Турция по споразумението трябва да бъдат извършени.

Борисов се надява на възстановяване на диалога между Турция и ЕС.
Борисов се надява на възстановяване на диалога между Турция и ЕС. / БГНЕС

Случайно или не визитата на Ердоган във Варна съвпада с Деня на Тракия. Той е свързан с една от най-големите победи на българското оръжие в най-новата ни история – превземането на непревземаемата според германските специалисти Одринска крепост през 1913 г. по време на Първата балканска война. Но освен с триумфа Денят на Тракия е и ден на скръбта по стотиците хиляди българи, които само няколко месеца по-късно през лятото на същата 1913 г. са прогонени от турската армия от родните си домове в Одринска Тракия. [b]Разорението на тракийските българи, както е останало в историческата памет, потриса със своите мащаби: около 60 000 души от всички възрасти – от пеленачета до старци, които са унищожени физически по най-жесток начин и други над 300 000, които са прогонени от родните места и всичко им е взето.[/b]

Българската църква "Свети Георги" в Одрин, но българите ги няма.
Българската църква "Свети Георги" в Одрин, но българите ги няма. / БГНЕС

Според председателя на Дружеството на тракийските българи Красимир Премянов българската държава трябва да постави пред турската страна въпроса за изпълнение на задълженията на Анкара към София, които тя има според Ангорския договор от 1925 г. „Не можем да бъдем формални домакини чрез мястото, където провеждаме тази среща. Нашето право на домакинство и фактът, че беше споменато, че ще има двустранна среща позволяват напълно спокойно в политически и дипломатически стил, но категорично да се припомни на турската страна необходимостта да се реши въпросът на тракийските българи. Той засяга както моралното задължение на турската страна заради геноцида над тракийските българи през 1913 г., така и въпроса с обезщетенията на окрадените и прогонени българи“, подчерта Премянов пред БГНЕС.

[b]Турция втвърдява позицията[/b]

Ден преди срещата на върха Ердоган се закани, че няма да прави никакви отстъпки във Варна. Той заяви, че няма да допусне Западът да го поучава и няма да отстъпи пред европейските лидери.[b] „Западът се опитва да ни поучава, да ни дава съвети, оставете ги за себе си. За всичко имам видео-документи. На 26 март и без друго ще бъдем заедно във Варна, подготвен съм и всичко ще им покажа. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да правим“, посочи Ердоган със суров тон[/b] пред участниците в регионалната конференция на управляващата партия в Трабзон.

Ердоган сипе брутални закани към Европа.
Ердоган сипе брутални закани към Европа. / БГНЕС

Срещата във Варна се провежда в атмосфера на нарастващо напрежение между Брюксел и Анкара заради турските аспирации в Източното Средиземноморие, включително срещу страни-членки на ЕС заради откритите неотдавна богати находища на природен газ край Кипър. В последните месеци сме свидетели на инциденти в морето на фона на старите териториални спорове с Кипър и Гърция. Турски военни кораби попречиха на италиански кораб да сондира в кипърски води, турски патрулен катер удари гръцки кораб в Егейско море.

На 23 март Европейският съвет категорично осъди продължаващите незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море и подчерта пълната си солидарност с Кипър и Гърция. 28-те страни напомниха и задължението на Турция да зачита международното право и добросъседските отношения и да нормализира отношенията с държавите-членки на ЕС, включително Република Кипър. Те изразиха и сериозната си загриженост за продължаващото задържане на граждани на ЕС в Турция. /БГНЕС