Македонската църква покани официално патриарх Неофит за 1000-годишнината на Охридската архиепископия

Архиепископ Стефан и патриарх Неофит.
Архиепископ Стефан и патриарх Неофит. / БГНЕС

Главата на Македонската православна църква – Охридска архиепископия архиепископ Стефан покани официално българския патриарх Неофит да участва в празненствата по повод 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, предаде репортер на БГНЕС.

Поканата до българския патриарх е отправена в писмо, подписано лично от архиепископ Стефан. В него се казва още, че ако духовният глава на БПЦ не може да посети Република Македония, за да участва в празненствата, той може да изпрати свой представител на необходимото ниво

Поканата, отправена от МПЦ-Охридска архиепископия, идва само броени дни, след като българският патриарх Неофит заяви пред БГНЕС на Благовещение, че „ако има покана, ще изпратим“ делегация за честванията.

На специално заседание на 13-ти март Светият Синод на Македонската православна църква /МПЦ/ - Охридска архиепископия взе решение за отбелязване на 1000-годишнината от Охридската архиепископия в катедралния храм "Света София" в Охрид на 28-ми май.

Охридската архиепископия /1018-1767 г./

Охридската архиепископия е създадена от император Василий Втори през 1018 г. след падането на Първото българско царство под византийска власт. Тя е приемница на понижената в ранг Българска патриаршия и обхваща първоначално 31 епископии.

Официалните титли на охридските архиепископи са: първоначално Архиепископ на цяла България, от средата на 12 век се ползва и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи.

През 1767 г. по настояване на Вселенския гръцки патриарх Охридската архиепископия е закрита неканонично, а нейният диоцез присъединен към Вселенската патриаршия. Последният Охридски архиепископ е Арсений II Охридски

Жителите на Охрид се обръщат с пълномощно писмо от 9 април 1861 г. "до представителите на българския народ" в Цариград, да помолят Високата порта за избавяне "от своеволието на гръцкото духовенство, като потвърди основанието на автокефалната архиепископия на Първа Юстиниана Охридска и на цела България". През 1872 г. Натанаил Охридски е ръкоположен за пръв митрополит на Българската екзархия в Охрид. /БГНЕС