София: Използването на химическо оръжие е престъпление

Използването на химическо оръжие е престъпление. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева, предаде репортер на БГНЕС.

„Многократно сме изразявали категоричната непримиримост срещу употребата на химическо оръжие. Подчертаваме, че няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които и деца. Използването на химическо оръжие е военно престъпление“, заяви министър Захариева.

Тя посочи, че в отговор на поредната химическа атака срещу цивилни жители в Сирия тази нощ САЩ, Великобритания и Франция предприеха ограничен удар срещу съоръжения, свързани с производство на химически оръжия. Спред нея целите са подбрани прецизно, така че да няма жертви.

„Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Считаме, че това е еднократен ограничен удар срещу бази за производството на химическо оръжие. Смятаме, че тази еднократна акция трябва да предотврати използването на химическото оръжие срещу мирни граждани“, каза Захариева. Тя заяви, че българската страна е била информирана за ракетните удари.

„Същевременно изразяваме загриженост от възможната ескалация на конфликта и призоваваме всички страни и особено сирийския режим да прекрати всякакви действия нарушаващи международното хуманитарно право“, заяви още тя.

Захариева призова да се предприемат мерки за деескалация и за осигуряване на хуманитарен достъп до жертвите на химическата атака в Дума

"България подкрепя усилията на международната общност за постигането на мир в Сирия", заяви външният министър.

Тя посочи, че София изразява пълна подкрепа за работата на ОЗХО. „Очакваме пълно съдействие за работата на разследващите екипи на организацията. Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност. България подкрепа усилията на международната общност, част от която сме и ние, за постигането на мир и намиране на политическо решение в Сирия“, заяви външният министър. Тя добави, че българското посолство не е пострадало, нито има данни за пострадали български граждани.

Захариева не очаква ответен военен удар от страна на Русия. Тя определи позицията на Москва като умерена. /БГНЕС