Д-р Врабевски: България и Македония ще честват заедно Деня на храбростта

Фондация „Българска памет“ отделя голямо внимание на съвместните чествания, каза д-р Милен Врабевски.
Фондация „Българска памет“ отделя голямо внимание на съвместните чествания, каза д-р Милен Врабевски. / БГНЕС

За 11 поредна година Фондация „Българска памет“ ще организира честването по случай 6 май Деня на храбростта в Ново село, Македония. Тази година за пръв път то ще бъде почетено от президентите на двете страни, заяви пред БГНЕС д-р Милен Врабевски, учредител и председател на Фондация „Българска памет“.

Тя развива активно трансграничното сътрудничество между България и Република Македония. Част от инициативите й са свързани с насърчаването на младите хора в региона, общите проекти с ученици – възможността да се събират, да бъдат заедно и да живеят в разбирателство.

Фондация „Българска памет“ отделя голямо внимание на съвместните чествания. Мемориалът в Ново село е възстановен изцяло със средства на д-р Врабевски и се намира в перфектно състояние. Две седмици преди големия празник подготовката за него вече тече с пълна пара.

„Успях да се видя с гвардейците и да огледаме мястото, където на 6 май ще се състои историческата среща на двамата президенти на Република Македония и България Георге Иванов и Румен Радев“, заяви известният филантроп.

„Много съм горд, че за пръв път ще бъда удостоен с честта да се направи среща на толкова високо равнище. Всяка година тук идват македонски политици и представители на македонската църква, а сега нивото се качи – внимание му отделят не само представителите на великите сили чрез своите военни аташета, а и двамата държавни глави и техните кабинети“, каза д-р Врабевски.

Заедно с грижата за паметта той финансира щедро редица благотворителни инициативи в региона. Последната от тях е свързана с ремонта на отделението по рентгенология в болницата на град Струмица. „Видях една проблемна зона в отделението по рентгенология в местната болница и финансирах неговия ремонт. Той ще завърши във вторник“, сподели д-р Врабевски,

Той продължава да финансира и проекти с училищата в град Струмица. По негова инициатива учениците там пишат есе на тема „Моят герой от 11 Македонска дивизия“.

Д-р Врабевски, Андрей Ковачев и ученици от Струмица.
Д-р Врабевски, Андрей Ковачев и ученици от Струмица. / БГНЕС

„Те правят това за втора поредна година. Миналата година писаха какво знаят за нея, а сега трябва да изберат любимия си герой, който биха взели за пример. Много рядко се случва деца от Македония да пишат по тази тема, но сега имаше ентусиазъм, а и наградният фонд много помага в случая“, заяви д-р Врабевски.

Миналата година наградите са били таблети, които са раздадени лично от струмишкия владика Наум. Тази година д-р Врабевски обещава не по-малко интересни призове. Очаква се те да бъдат раздадени на 6 май.

„Има огромен интерес. 6 май в Ново село се превърна в масов празник с огромно значение за региона, а защо не и за нашите две държави. Тези хора, които идват с желание да участват активно в започната тук традиция на заедност“, каза известният филантроп.

Според него нашите два народа трябва да се научат да живеят в мир и любов. „Нашата обща история трябва да бъде повод за гордост, а не за насаждане на страхове и омраза. Чрез инициативите, които осъществявам тук, чрез личния си пример, отговорност и инвестиции, ние от Фондация „Българска памет“ показваме на практика как трябва да се гради сътрудничеството между нашите народи“, заяви д-р Врабевски. /БГНЕС