Архиепископ Стефан: Да бъдем заедно за 1000 г. Охридската архиепископия

Охридската архиепископия има значение за всички православни народи. На честванията по случай нейната 1000 годишнина сме поканили ръководителите на Българската православна църква и държава. Надяваме се да празнуваме заедно.

Това заяви за БГНЕС архиепископ Стефан, духовен водач на Македонската православна църква-Охридска архиепископия.

Тази година се навършват 1000 години от създаването на Охридската архиепископия. Празникът ще бъде отбелязан с държавно-църковни тържества, които ще се състоят на 27 и 28 май в Охрид.

Архиепископ Стефан заяви, че ще има молебен за свети Климент в храма на Охридската архиепископия „Света София“, а на следващия ден – света Литургия.

„Това е рядък юбилей“, посочи той и припомни: „Малко са институциите, които могат да се похвалят с толкова дълъг живот“.

„Охридската архиепископия има значение за всички православни народи, които живеят по тези земи. По тази причина вярвам, че тази годишнина трябва да бъде отбелязана и от всички народи, които са влизали в нейния диоцез. Вярвам, че на празненствата ще имаме гости и от съседните народи, и от съседните църкви“, подчерта той.

Архиепископ Стефан заяви, че МПЦ-ОА е отправила покана към Българския патриарх и българския държавен елит. „Надявам се, че ще бъдат с нас на честванията в Охрид“, каза още той. /БГНЕС