Само днес кабинетът отпусна по различни сектори над 60 млн. лв.

Само днес кабинетът отпусна по различни сектори над 60 млн. лв.
Само днес кабинетът отпусна по различни сектори над 60 млн. лв. / БГНЕС

Правителството отпусна допълнителни средства по време на днешното си редовно заседание за различни сектори в размер на над 60 млн. лв., предаде репортер на БГНЕС. Над 31 млн. лева ще получат общините за познавателни книжки, учебници и помагала за учениците от I до VII клас. От цялата сума – близо 1 милион лева са за възстановяване на транспортните разходи на учителите. За новата учебна година родителите на близо 46 000 първокласници ще получат еднократно по 250 лева.

500 000 лева ще получи Националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий“ за ремонт на покрива. Парите ще се осигурят от Министерството на културата. Средствата са крайно необходими, коментира наскоро в интервю за БГНЕС директорът Красимира Александрова.

С друго свое решение министрите одобриха да се изплатят близо 159 000 лева обезщетения в изпълнение на шест решения на Европейския съд по правата на човека. Решенията по делата срещу България са постановени в периода 11 януари 2018 г. - 31 май 2018 г.

От бюджета допълнително се отделят средства за провеждането на Седмата среща на върха 16+1, която ще се проведе на 6 и 7 юли в София. Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2018 г в размер 159 740 лв.

Кабинетът одобри и допълнителни разходи в размер на 19 660 000 лв. с които се предвижда увеличаване на възнагражденията на персонала в центровете за спешна медицинска помощ и осигуряване на финансови средства за спешните отделения в лечебните заведения за болнична помощ.

Утвърдени са и разходите за командировки в страната за първото тримесечие на 2018 г. За срещите на министрите и заместник-министрите, на областните управители, на председателите на държавни комисии, агенции и институции са заделени допълнително 4424 лева. /БГНЕС