Захариева: С македонските политици преодоляхме различията, ред е на историците

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отправи приветствие към участниците в смесената комисия от учени от България и Република Македония в първото ѝ заседание, провело се днес в София. Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси бе създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

„Най-важното е сега да установите дух на доверие и дори и да имате спорове, да се придържаме към Договора“, каза министър Захариева. „Нека следваме не само буквата на договора, но и духа му“, призова още тя.

Вицепремиерът разкри, че при непрекъснатите си посещения в Република Македония усеща желанието на хората от двете страни на границата да общуват и да отбелязват заедно значими събития.

Това желание е вдъхновило политиците от двете страни, за да подпишат преди година договора. „Този дух на позитивизъм поведе след себе си и въпроса с името на Република Македония, демаркацията на границата между Косово и Черна гора, продължаването на диалога Белград-Прищина и приетото на последния Европейски съвет решение за разширяване, касаещо Албания и Република Македония“, продължи министърът.

„Мисля, че сега всички имаме нужда от отговорност и кураж, да признаем очевидните грешки от миналото и от двете страни, за да живеем заедно и да мислим за младите хора“, каза първият дипломат на България.

Тя посочи, че политиците очакват от комисията резултати и призова учените в нея да започнат работа с общите лица и събития, които двете страни могат да честват, преди да преминат към преразглеждане на учебниците по история.

„Нека комисията покаже европейски дух! Вярвам, че ще ни помогнете да продължим с безкористната си подкрепа към вас, да даваме страните си за пример и да искаме от останалите европейски лидери същата смелост, която ние показахме“, завърши Захариева.

Съпредседател на комисията от българска страна е професор Ангел Димитров, първият посланик на България в Република Македония. Сред членовете са професорите Иван Илчев и Кирил Топалов, доцентите Наум Кайчев и Даниел Вачков и други. Всички участници са с доказана научна и професионална репутация, а някои - и с дипломатически опит. Целта на учените е да допринесат за обективното тълкуване на исторически събития и отразяването им в учебниците на двете страни. Комисията представя пред двете правителства ежегоден доклад за работата си. /БГНЕС