Нинова: Не сме се съгласявали с продължаването на мерките срещу чумата

На никой от стопаните не беше предоставен документ, черно на бяло, че от неговото стадо е взета пробата и неговото стадо е дало положителни резултати. Надяваме се сега да започнат да го правят. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова коментира мерките, които предприеха институциите за ограничаване на чумата по дребните преживни животни, регистрирана в Странджанско. Лидерът на левицата призова отговорните институции да разпространяват подробна информация за случващото се, както на земеделските стопани, така и на цялото общество. „Липсата на информация доведе до истерията в цялата страна“, аргументира се тя.

„Днес правят същата грешка и това отново ще е проблем. Министърът рано сутринта от телевизиите обявява, че в Болярово има огнище. Кметът на Болярово не знае нищо, чул го е от телевизора. Хората в Болярово изпадат в паника, защото също са го чули по телевизията. Така не се прави, това е фатална грешка. Информира се на място, прави се щаб, уведомяват се хората, предоставят им се документи и тогава излизаш по телевизията да говориш“, допълва още Корнелия Нинова.

Тя обърна внимание и на предвидените от правителството компенсации за евтаназираните животни, които според нея не са в достатъчен размер, за да възстановят реалните щети.

Относно решението за отлагане на планираните действия в днешния ден за евтаназия на доказано заразените животни, лидерът на БСП коментира: „Защо ги спират? Защото чакат да дойдат резултатите от някакви проби. Какво е това? Къде бяха тези проби досега?“.

Нинова отрече твърдението на вътрешния министър Валентин Радев, че по време на проведения извънреден Председателски съвет от БСП са се съгласили да продължат мерките по отношение на кризата с чумата по дребните преживни животни.

„Това не е вярно“, увери Нинова, а за да докаже твърденията си, тя по ангажимент да бъдат публично оповестени докладите от проведеното заседание. /БГНЕС