Петя Аврамова, Младен Маринов и Росен Желязков
Петя Аврамова, Младен Маринов и Росен Желязков / БГНЕС
Трите оставки влизат в пленарна зала, новите министри се кълнат

Смяната на тримата министри от кабинета „Борисов 3“ най-накрая стигна до гласуване в пленарна зала. Персоналните промени в състава на Министерски съвет са залегнали в първа точка от днешния дневен ред на парламента и депутатите ще започнат работа по тях още в началото на пленарното заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Те трябваше да бъдат гласувани още на 13 септември, но процедурата бе блокирана заради неподписания указ от държавния глава Румен Радев, с който да бъде освободен Младен Маринов от поста „Главен секретар на МВР“, за да поеме силовото ведомство.

Президентските мотиви бяха, че не е изпълнена писмената съгласувателна процедура, която се дължи по закон. Позицията на Румен Радев предизвика остри реакции срещу него и той бе обвинен, че търси съзнателна конфронтация между институциите и създава опасност от възникване на политическа криза. Заради липсващия подпис на президентът Борисов дори внесе три отделни проекта на решения за освобождаване на министрите, за да може да бъдат сменени поне двама от тях, но до това не стигна.

Актът на президента вече е факт, с което от постовете им могат да бъдат освободени вътрешният министър Валентин Радев, министърът на регионалното развитие Николай Нанков и министърът на транспорта Ивайло Московски. Те депозираха своите оставки по настояване на министър-председателя заради тежката автобусна катастрофа край Своге, станала на 25 август и отнела живота на 17 души.

Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков
Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков / БГНЕС

Оставките предизвикаха трусове и в управляващата коалиция. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обвини Бойко Борисов за това, че е взел решението за освобождаването им еднолично и без съгласуване с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“. Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов също изрази становище, че с оставките не бива да се бърза, докато не излязат резултатите от разследването на тежкия пътен инцидент. След проведен Коалиционният съвет обаче премиерът Борисов обяви, че е постигнато мнозинство и оставките ще бъдат гласувани в пленарна зала.

Така вътрешното министерство предстои да бъде поето от досегашния главен секретар на МВР Младен Маринов. Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще оглави настоящият депутат от ГЕРБ Петя Аврамова, министър на транспорта ще стане Росен Желязков.

Първоначалното транспортното министерство трябваше да поеме сегашният заместник-министър на икономиката Александър Манолев, но той отказа да заеме овакантената позиция и мотивира решението си с твърдения за координирана атака срещу него. /БГНЕС