Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков бе подложен на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков бе подложен на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия / БГНЕС
Бисер Петков: Подписаният план за действие не цели да прекрати протеста на майките

Подписването на плана за действие не е имало за цел да прекрати протеста на майките на деца с увреждания, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на БГНЕС.

„Право е на всеки да протестира, да заявява своите искания и претенции“, смята министър Петков.

Освен социалният министър, върху документа подписите си положиха министърът на финансите Владислав Горанов, омбудсманът Мая Манолова, представители на инициативата „Системата ни убива“, както и представители на национално представителните организации на и за хората с увреждания. Въпреки че планът предвижда до средата на месец декември законодателството да бъде прието от Народното събрание, протестът на майките продължава.

„С този план за действие правителството даде ясен отговор за своя ангажимент и своите действия. Аз мисля, че те са в унисон с очакванията на протестиращите, защото нереалистично беше на 1 октомври да бъдат приети. Знаете, че на един етап това беше искането. Сега са записани срокове, които са реалистични за изпълнение и правим всичко възможно това да стане“, увери министър Петков.

Той още веднъж припомни, че Законът за личната помощ, който вече е внесен в парламента и Законът за хората с увреждания ще се обсъждат и приемат от парламента в пакет. Планът предвижда още в Закона за държавния бюджет за 2019 г. да бъдат предвидени допълнителни 150 млн. лева за политики в тази сфера.

„С този план за действие не може да бъдат ангажирани народните представители. Тяхно суверенно право е да дебатират по двата законопроекта и да внасят промени, ако счетат за необходимо. Целта на плана е да е ясно пред всички какво се прави, в какви срокове се прави, както и да се възстанови доверието между страните“, уточни социалният министър.

Бисер Петков допълни, че продължава и работата по изготвянето на новия регистър на хората с увреждания.

Министър Петков внесе яснота и по друг важен въпрос – отпускането на допълнителни помощи за енергийно бедни. „Работим по различни варианти. Все още тече срокът за подаване на заявление за отпускане на тази целева помощ. Искаме да имаме по-голяма яснота. Ще съобщим какво предлагаме на тези уязвими групи лица, така че да бъдат компенсирани за по-високите цени на газта и парното“, подчерта той. /БГНЕС