Парламентът с антинаграда за нарушаване на личната неприкосновеност

Фондация „Програма Достъп до Информация“ и „Интернет Общество – България“ връчиха антинаградите „Големия Брат“ (Big Brother) за 2019 г., предаде репортер на БГНЕС.

Всяка година антинаградите се присъждат на държавни структури, частни компании или отделни личности, нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни, а имената на победителите тази година станаха ясни на церемония в литературен клуб „Перото“.

В раздел „държавна организация“ тазгодишният носител на статуетката стана българският парламент, а причината за това бе гласуваният от депутатите наскоро Закон за личните данни, в който бяха въведени специални критерии за журналисти и медии, които те трябва да спазват именно с цел да не се нарушават личните данни на хората.

„Самите критерии са добри. Те наистина помагат на защитата и са по посока на тази чувствителност, която нараства. Въпросът е, че те могат да имат страничен ефект, да нарушат едно друго право – правото на свободно изразяване и на свобода на словото. Могат да се превърнат в предписания за действия при упражняване на журналистическата професия, а такъв тип предписания са фактически цензура. Така че наградата не е толкова за самите критерии, които са в защита на личните данни, колкото за това, че не е предвиден риск те да се превърнат в заплаха за свободата на словото“, аргументира се медийният експерт Георги Лозанов, който е част от журито.

В категорията „частна организация“ антиотличието отиде при „Център за обучение на педагогически специалисти“ ЕООД, заради техен гаф, довел до голям теч на лична информация. От него са били засегнати над 9 хил. ученици и над 2 хил. техни родители, а списъците с личните им данни са станали публични, включително и чрез публикуване в една от известните социални мрежи.

„Няма никакво съмнение, че продължава да бъде актуално връчването на три антинагради, тъй като с развитието на технологиите се развиват и предизвикателствата в съвременния живот. Докато класическите носители на тези награди преди години бяха институциите от порядъка на МВР, специални служби и т.н., в ден-днешен мултинационалните компании изглеждат по заслужаващи да привлекат вниманието на демократичната общественост към тази тематика“, коментира адвокат Александър Кашъмов, правен експерт в ПДИ.

„Антинаградата „Големият Брат“ е учредена от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International, а с нея се отличават онези институции, които с директни действия или чрез създаване на регламенти и поставяне на изисквания пред гражданите и потребителите, нарушават грубо правото на неприкосновеност на личния живот и защита на личните данни. Името на антинаградите е вдъхновено от известната книга на Джордж Оруел „1984“. В романа Големият брат е символът на държавата, която те наблюдава и се грижи за теб, с цената на абсолютно ограничение на личната свобода. Затова и символът на антинаградата е военен ботуш, мачкащ човешка глава. /БГНЕС