Филм за бежанците спечели „Златната мечка“ в Берлин

Джанфранко Рози със "Златната мечка" на 66-то Берлинарето.
Джанфранко Рози със "Златната мечка" на 66-то Берлинарето. / БГНЕС

Голямата награда „Златната мечка“ на 66-я Берлински фестивал спечели документалният филм „Огън в морето.“

Той е посветен на бежанците, режисьор е италианецът Джанфранко Рози. Във филма е показа животът на средиземноморския остров Лампедуза, който се превърна в основен пункт на бежанския маршрут. Рози вече е печелил голямата награда и на Венецианския фестивал.

Искам да посветя тази награда на жителите на острова Лампедуза“, каза Рози, получавайки наградата. Той е снимал лентата, докато е живял на острова и е снимал събитията. Наградата бе предсказуема, критиците посочваха този филм за фаворит на тазгодишния фестивал.

Голямата награда "Сребърна мечка" грабна филмът "Смърт в Сараево" на Данас Танович.

Данас Танович
Данас Танович / БГНЕС

"Сребърната мечка" за най-добър сценарий спечели филма „Обединените щати на любовта“ на Томаш Василиевски, като филмът е полско-шведска продукция.

Томаш Василиевски
Томаш Василиевски / БГНЕС

За най-добър актьор бе признат тунизиецът Маджид Мастура заради участието му във филма „Хеди“ на Мохамед Бен Атти, като произведението е продукция на Тунис, Белгия и Франция.

Маджид Мастура
Маджид Мастура / БГНЕС

За най-добра актриса бе призната датчанката Трине Дюрхолм, тя игра във филма "Комуната" на Томас Винтерберг (Дания/Швеция/Нидерландия).

Трине Дюрхолм
Трине Дюрхолм / БГНЕС

"Сребърната мечка" за най-добра режисура получи французойката Миа Хансен-Льове за филма си "Бъдещето".

Миа Хансен-Льове
Миа Хансен-Льове / БГНЕС

Наградата в чест на основателя на фестивала Алфред Бауер за най-добър игрален филм, откриващ нови перспективи в седмото изкуство, получи режисьорът Лав Диас за "Люлката на скръбната тайна" (Филиппините/Сингапур).

Лав Диас
Лав Диас / БГНЕС

За голямата награда на 66-то Берлинаре претендираха 18 фирма. Журито на конкурса е оглавено от американската актриса Мерил Стрийп.

Тази година сред фестивалните призьори е и България. Филмът "Жалейка" на българската режисьорка Елица Петкова спечели отличие на фестивала "Берлинале": специалното признание на журито в категория Генерация 14 плюс.

Берлинският международен фестивал (Берлинаре) за пръв се е провел на 6 юни 1951 година, а негови основатели са САЩ, Великобритания и Франция. Заедно с Венецианския и Канския фестивали той е признат за един от най-големите и престижни в света. Берлиналето е ориентирано главно на т.нар. авторско кино. В конкурсната програма участват художествени пълнометражни и късометражни филми, които са снимани през последните 12 месеца преди фестивала и не са показвани другаде. /РИА-Новости, АФП