Операта "Янините девет братя" получи признанието на публиката

Новата премиера на Софийската опера "Янините девет братя" на композитора Любомир Пипков спечели публиката. След заключителните музикални акорди зрителите аплодираха бурно 20 минути певците и музикантите начело с диригента Жорж Димитров.

Заедно с обикновените зрители операта изгледаха ръководителите на 87 оперни театри от Европа, Америка и Канада, участници в международния форум "Операта на Европа", който се проведе в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

Експертите възприеха операта "Янините девет братя" като истинско културно събитие, подчертавайки прекрасната постановка и гласове. Музикалните критици определиха операта като "български шедьовър" и "силно въздействащ спектакъл". А много зрители след края на спектакъла си тръгнаха дълбоко замислени, продължавайки да преживяват сцените на любовта и ревността, борбата между доброто и злото, завистта срещу таланта, щедростта срещу скъперничеството, страха и глупостта.

Операта "Янините девет братя" е написана от българския композитор Любомир Пипков още по времето, когато той е студент в Парижката консерватория в класа на френския маестро Пол Дюк /1865-1935/. Тогава Пипков е на 27 години. В основата на операта е народната балада "Песен за Георги Грозника", разказваща за една от главните трагедии в българската история - началото на турското робство, чумната епидемия, трудните и трагични отношения вътре в едно голямо българско семейство. Премиерата на операта се е състояла през 1937 г.

"Произведение от миналото, с послание за бъдещето". Така определи "Янините девет братя" режисьорът-постановчик Пламен Карталов. "Именно това е желаел Пипков. Желаел е неговата музика да живее в бъдещето", каза той в интервю за ТАСС.

"Всичко в тази музика е проникнато от българския дух. Партитурата, музиката и играта се съчетават много добре помежду си. Постарах се да предам на артистите своето виждане и разбиране как трябва да изглежда тази опера. Работихме бавно, мога да кажа метафизично, отчитайки особеностите на либрето, но в крайна сметка се получи силен и въздействащ спектакъл", заяви маестро Карталов.

"Нашата премиера се превърна в голямо културно събитие не само за България. Нашият шедьовър ще бъде представен на сцената на Болшой театър през май заедно с "Пръстенът на Нибелунгите" на Вагнер. Сцените на апокалипсиса, които присъстват в тези опери, ги правят символично близки една на друга. "Янините девет братя носи нов живот, нов свят. Ние ще я покажем не само в Москва, но и на други световни сцени", отбеляза Карталов.

Софийската опера ще гастролира в Москва на 12 май, когато ще бъде представена операта на маестро Пипков, а от 18 до 23 май ще бъде играна трилогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на Нибелунгите". /ТАСС и БГНЕС