Споменът за Багряна оживява в Столична библиотека

Голямата българска поетеса, автор на детски книги и преводач е родена на 16 април 1893 г. по стар стил или 29 април по нов
Голямата българска поетеса, автор на детски книги и преводач е родена на 16 април 1893 г. по стар стил или 29 април по нов / БГНЕС

В Столичната библиотека беше открита изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на Елисавета Багряна. С много снимков материал, нейни произведения и нейни мисли споменът за голямата поетеса оживя както за ценители, така и за почитатели на обичаната, отричаната, но вечна Багряна, предаде репортер на БГНЕС.

Голямата българска поетеса, автор на детски книги и преводач е родена на 16 април 1893 г. по стар стил или 29 април по нов. От библиотеката са избрали истинската й рождена дата, за да я почетат.

„Днес Найден Вълчев употреби един много хубав израз, че сме на гости на Багряна. И това действително е така, защото сме подбрали текстове от Багряна, т.е. тя разказва за живота си и за творбите си“, заяви Ана Анастасова, завеждащ сектор „Книжовно наследство“ в Столична библиотека.

Изложбата включва книги, снимки и лични вещи на Елисавета Багряна. Последните са предоставени от нейната внучка Елисавета Шапкарева. Подбрали сме текстове от Багряна, в които тя разказва за живота си, за творбите си. В изложбата включваме и нейни книги. Нашата библиотека притежава всички нейни първи стихосбирки, които са подбрани и подготвени от самата нея, подчерта Анастасова.

Изложбата представя и новите издания. Има и едно табло „Моята София“ – тя е писала много за града и там редом с нейни текстове са изложенви много снимки от стара София. Могат да се видят и лични вещи на Багряна. Също така стихотворения, които са публикувани в сп.“Детска радост“.

Сред книгите, с автограф от нея е единствената пиеса, написана в сътрудничество с на Андрей Вълев – „Госпожата“. През 1921 г. Багряна се включва в литературния живот на София. Сътрудничи във "Вестник на жената", вестник "Лик", в списанията "Съвременник", "Златорог" и други. Първата ù стихосбирка „Вечната и святата“ излиза през 1927 г., донасяйки ù широко признание и популярност. Творчеството на Багряна се припокрива с нейната личност, носи белега на едно цяло. Творбите ù са огледало на живота й. Това се е опитала да покаже и изложбата, посветена на годишнината от рождението й. /БГНЕС