Световен ден на водата

Почти 800 милиона души нямат достъп до пречистена вода ежедневно.
Почти 800 милиона души нямат достъп до пречистена вода ежедневно. / БГНЕС

За повечето от нас, водата е незабележима част от нашето съществуване и рядко обръщаме внимание. Когато имаме нужда, по всяко време на денонощието имаме достъп до чиста питейна вода.

Разполагаме с нея за всички основни нужди, от къпане до поливане на градината. Но има части на света, където водата е лукс. Достъпът до нея е свързан с дълго ходене и това оказва пряко въздействие върху живота на тези хора. За да се спомогне за повишаване на осведомеността по сериозните въпроси, които се отнасят по темите за водата, на 22 Март, всяка година е Световният ден на най-жизненоважната напитка в нашето съществуване. foodpanda, представя няколко важни факта, които трябва да знае всеки.

Почти 800 милиона души нямат достъп до пречистена вода ежедневно. Само до обяд в САЩ се изразходва толкова вода, колкото тези 800 милиона използват за месец. Над 3 милиона души умират всяка година заради липсата на чиста вода.

През 1993 г. се чества първият Световен ден на водата. Един здрав човек може да изпие около 48 чаши на ден. Пиенето на твърде много вода може да доведе до водна интоксикация.

Водата разтваря повече вещества, отколкото всяка друга течност. Около 75% от повърхността на Земята е покрита с вода. Земята е затворена система, където едно и също количество вода е било сега и преди милиони години.

Общият размер на водата на земята е 326 милиона кубически метра. От всичката вода на Земята, хората могат да използват само три десети. Когато човек се почувства жаден, означава че неговото тяло е изгубило 1/100 от общия размер. /БГНЕС