Пауловния - Дървото на Бъдещето

В земеделски земи около Варна и Балчик могат да се видят красиви дървета.
В земеделски земи около Варна и Балчик могат да се видят красиви дървета. / БГНЕС

В земеделски земи около Варна и Балчик могат да се видят красиви дървета, привличащи погледа на пътуващите. Това е Пауловния, вид дърво произхождащо от Китай. Днес е по-известно с наименованието „Дървото на бъдещето", предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна.

Това растение се счита за уникално, поради изключително бързия си растеж. Прираст, като този на пауловнията - 1 куб. м за 7-8 години е несравним, с който и да е друг дървесен вид. Бързият растеж на този дървесен вид го прави особено ценен за засаждане на големи промишлени масиви, на опожарени гори, табани и свлачища. За разлика от други видове, Пауловния достига височина от 5–10 метра само за 2 до 4 години. Дървесината на Пауловнията пък е изключително подходяща за мебелната индустрия.

Изключителна здравина и лекота са отличителните характеристики на тази дървесина. Дървесният материал от Пауловния е незаменим в корабостроенето, самолетостроенето, за изработка на дъски за сърф, каравани и др. Той лесно се поддава на всякакъв вид обработка. Здравината, гладкостта и липсата на дефекти я прави предпочитана суровина в строителството, в мебелната индустрия, за облицовки, фурнири, играчки, опаковки и други изделия. Дървесината има невероятен резонанс, който високо се цени и търси при изработването и на музикални инструменти. Относно здравината - изключително жилава и устойчива на огъване и усукване. Трудно абсорбира вода и не е лесно запалима, устойчива на дървоядни насекоми и неподатлива на гниене.

Дървеният материал, притежава добри топло и шумоизолационни качества, несравними с друга дървесина, което я прави идеален материал за изработка на сауни, подове и настилки.Листата на Пауловнията също намират немалко приложение сред бита на хората. В Китай, те се използват във фармацията за лекуване на редица заболявания, като бронхити, чернодробни заболявания и др. Листата са големи и поемат огромни количества въглероден диоксид, освобождавайки кислород. Това прави незаменима Пауловнията за хората с проблемно дишане, нуждаещи се от чист въздух. Заради добрата им хранителна стойност и смилаемост се използват за фураж на животните, а есен след листопада обогатяват почвата с азот. Интересно е приложението на Пауловнията за производство на биогориво. При производството се използва цялата биомаса на растението: съцветия, листа, клони, стъбло. /БГНЕС