Камбаните на Биг Бен бият отново в чест на Рождество и Новата 2018

BRITAIN ELIZABETH TOWER RENOVATION
BRITAIN ELIZABETH TOWER RENOVATION / БГНЕС

От днес камбаните на Елизабетинската кула на британския парламент, по-известна с неофициалното си име Биг Бен, отново бият, този път в чест на Коледните и Новогодишните празници.

Звънът на камбаните е един от главните символи на Великобритания. От месец август започна реставрацията им и лондончани ги чуха отново в 9 ч. тази сутрин.

Биг Бен е най-голямата камбана на кулата с тегло от 13,7 тона. Тя беше свързана с часовниковия механизъм, тъй като реставрацията е преустановена във връзка с празничния период.

Нейният звън ще може да бъде чут до 13 ч. на 1 януари, след което отново тя ще замълчи. Тази камбана е поставена през 1859 и по-късно е наречена от хората Биг Бен. Днес с това име се свързва цялата часовникова кула.

Ремонтът й трябва да продължи до 2021. Специалистите реставрират и оригиналния часовников механизъм. Засега видим остава само един от четирите циферблата, чийто стрелки показват точното време благодарение на електрическо задвижване.

Високата 96 метра Елизабетинска кула е издигната по проект на английския архитект Огъстъс Пюджин, а строителството е завършено през 1858.

Тя е паметник на Викторианската епоха и влиза в Списъка на обектите от световното наследство на ЮНЕСКО.

До 2012 тя се наричаше часовникова кула на Уестминстърския дворец. В чест на 60-годишнината от царуването на кралица Елизабет кулата беше наречена на името на монарха. /ТАСС