За първи път жените в Саудитска Арабия бяха допуснати до футболен мач

За първи път в Саудитска Арабия жените получиха правото да отидат на футболен мач.
За първи път в Саудитска Арабия жените получиха правото да отидат на футболен мач. / БГНЕС

В петък жените почитателки на футбола наблюдаваха любимия си спорт на живо от стадиона в саудитския град Джида, превръщайки се в първите представители на нежния пол, получили това право. В "Туитър" местният вестник "Оказ" дори публикува снимки на фенките, носещи зелени и бели шалове в подкрепа на своя любим отбор. Двата тийма пък пуснаха специално намаление на тениски за жените поддръжници, присъстващи на петъчната им игра.

Около 10 000 места бяха отредени за жените и целите семейства в "Крал Абдула Спорт Сити" в Джеда за местния мач между "Ал Ахли" и "Ал Батен" - един от трите двубоя, за които саудитски власти дадоха позволение на жените да присъстват този месец. Другите два са насрочени за събота в столицата Рияд и за 18 януари в Дамам.

През октомври Саудитската държавната агенция по спорта обяви, че три стадиона, които досега са били само за мъже, ще бъдат подготвени да посрещнат цели семейства. За целта бяха изградени и специални места за сядане и влизане.

Вярва се, че могъщият принц Мохамед бин Салман е застанал зад идеята, тъй като се стреми да отвори страната си и да промени облика й. /БГНЕС