"Звярът от Изтока" изпраща сибирски студ в цяла Европа

Взрив от сибирско време срина температурите в голяма част от Европа, покри със снежен килим обграден с палми плажове и предизвика предупреждения за бездомните и възрастните хора.

Докато Арктика вижда рекордни високи температури, най-малко 24 души са умрели в Европа през последните четири дни в един миг, който довя сняг дори до средиземноморските острови Корсика и Капри.

Най-малко пет смъртни случая са били съобщени само в Полша в понеделник, където живакът е спаднал до минус 16 градуса по Целзий за една нощ във Варшава, довеждайки до 56 броят на смъртните случаи от измръзване в Полша.

Градовете в целия континент осигуряват спешен подслон за бездомниците, които представляват по-голямата част от смъртните случаи от петък, включително три във Франция, три в Чехия и един в Италия.

В Белгия редица градове са прибегнали да поръчат на полицията да задържа бездомни хора, ако откажат да отидат в приюти.

Червеният кръст, който създаде екипи за спешна помощ в цяла Европа, призова хората да наблюдават съседите и роднините си.

"Просто почукайте на някого, за да проверите дали имат всичко, от което се нуждаят, може да бъде от голямо значение, дори може между живота и смъртта", казват от МКЧК.

Благотворителността също така отправи публични призиви за 10 000 одеяла във Франция, където около 50 местни служители в района на Париж обещаха да прекарат във вторник вечер навън, за да обърнат внимание на тежкото положение на тези, които нямат къде да спят.

"Въпросът не е да организираме шоу, а да денонсираме система, която не работи", каза заместник-кметът на френското предградие Етамп.

Парижките власти преброиха 3000 бездомници в първото такова преброяване в града този месец, и предупредиха, че числото вероятно е значително подценено.

Сибирска мечка

В Англия, където тежкият сняг се стовари върху Лондон във вторник, таблоидните вестници наричат внезапните вихрушки "звяра от изток", холандците го наричат "сибирска мечка", а шведите – "оръдие за сняг".

British Airways отмени около 60 полета на и от лондонското летище Хийтроу.

Според прогнозите селските общности могат да бъдат отрязани за няколко дни от снежни преспи, предупреждавайки за "продължителни прекъсвания на захранването и други услуги като телефонни и мобилни телефонни мрежи".

Някои от най-лошите условия бяха съобщени в Италия, където много училища и центрове за дневни грижи бяха затворени, за ужас на родителите, които вече се подготвяха за затваряне следващата седмица, свързано с парламентарните избори през уикенда.

Гневът на италианците също така нараства поради прекъсванията на железопътните услуги в цялата страна, тъй като липсата на оборудване за размразяване по релсите означава, че работниците трябва да почистват сняг и лед на ръка.

В Неапол летището беше затворено във вторник, а автобусните услуги в града спряха поради поледица, въпреки че времето се затопля в Рим, където се очаква училищата да бъдат отворени отново в сряда.

Шофьор в Торино се уплаши, когато сталактит се откъсна от мост над главата и се срина върху предното му стъкло - макар че успя да запази контрола над автомобила си.

Идва още по-студено

От руската компания "Газпром", която е основен доставчик на газ за Европа, заявиха, че през последните шест дни е реализиран рекорден износ на континента, който е достигнал 667 милиона кубични метра.

И изглежда, че студът ще продължи да настъпва в сряда, когато Метео Франс прогнозира силни снеговалежи, пристигащи откъм Испания, които ще покрият по-голямата част от страната.

Австрийската метеорологична служба "ZAMG" заяви, че дори и при сегашния студ, тази зима все още е необичайно лека и мокра.

"От 1930 г. насам зимата е средно с 0.25 градуса по-топла с всяко десетилетие", се казва в доклада.

Дори и в Нидерландия феновете на ледените пързалки бяха предупредени, че ледът все още не е достатъчно дебел по каналите, които пресичат провинцията.

"Ако карате на естествен лед, препоръчително е да вземете спасително въже", каза кънкьорът Паул Стеехудер пред вестник NRC. /АФП