Метрополитън с рекорден брой посетители

Нюйоркският музей Метрополитън е бил посетен през последните 12 месеца от рекордните 7,35 милиона души, въпреки повишените цени на билетите до 25 долара през март, посочват от институцията.

От 1 март туристите, които посещават „Мет“, най-големият от нюйоркските музеи, се налага да платят 25 долара за вход, докато по-рано входът бе с такса „по желание“.

Музеят съобщи в четвъртък, че е постигнат нов рекорд за фискалната година, която завърши в края на юни със 7,35 милиона посетители срещу 7 милиона предната година.

В специално съобщение директорът на музея посочи и една от главните причини за това – изложбата, посветена на Микеланджело, която привлече от средата на ноември до средата на февруари 702 хиляди посетители, което я нареди в най-големте десет успеха в историята на институцията.

През 2017 година в Ню Йорк са дошли като туристи рекордните 62,8 милиона души, което е с 2,3 милиона над резултата за 2016 година. В интервю за „Вашингтон пост“ президентът на Мет Даниел Уейс потвърди, че покачването на цената на входния билет не е засегнала тенденцията за покачване на броя на посетителите.

Обратно на парижкия Лувър, Метрополитън получава малко държавни субсидии и главните му пера са даренията, от които плаща около половината от годишния си бюджет.

Нюйоркският Метрополитън музей се отказа от практиката, която съществува от 1970, посетителите да плащат на принципа "колкото имаш възможност", но остави това право на студентите от щатите Ню Йорк, Кънектикът и Ню Джърси, както и за всички жители на щата Ню Йорк. Туристите от други щати, както и чужденците, плащат задължително 25 долара за нормален билет и 17 долара за пенсионери. Децата до 12-годишна възраст влизат безплатно. Правото за безплатен вход запазиха и членовете на музейната общност, които даряват на музея суми между 80 и 600 долара годишно. "Патрони" на музея стават дарители, които дават от 1200 до 3500 долара годишно.

Билетите важат в продължение на три дни за трите сгради на музея - Пето авеню в центъра на Манхатън, както и за сградите "Мет Брейер" (Met Breuer) на Медисън авеню и "Мет Клойстърс" (Met Cloisters) в северната част на Манхатън на брега на реката Хъдсън.

Метрополитън музей е създаден през 1870 година и в момента е най-големият в САЩ. В него са събрани около 2 милиона произведения на изкуството - от времената на Древен Египет, Гърция и Рим до съвременно изкуство. /БГНЕС, АФП