A to JazZ Festival в Южния парк за осма поредна година

За осма поредна година беше открит международният A to JazZ Festival в столичния Южен парк 2. От 2011 до момента тридневният фестивал се превръща в една от емблемите на музикална София. Партньор е Столична община, предаде репортер на БГНЕС.

"Както всяка година надграждаме нашата програма. Имаме специални гости от САЩ, Литва, Люксембург и още няколко европейски страни. За първи път проведохме и конферентна част, която премина с изключителен успех. Участваха всички български джаз фестивали и оператори. Целта беше да се запознаят. Това беше малка крачка за нас като организатори, но важна. Тук е мястото да благодаря за подкрепата на Столична община, Министерството на културата и фондация „Америка за България“, с които осем години развиваме този форум", заяви фестивалният директор Петър Димитров.

Тази година на откриването дебют направи бандата Soleil с певицата Милена Цанова. Групата преплита експериментално звучене през призмата на съвременни и класически стилове музика като инди, джаз и соул рок. Сформирана е в началото на годината от музиканти с различна визия за съвременната музикална сцена.

За изминалите седем години фестивалът е гледан от над 100 000, отчитат организаторите. На сцената са свирили Крисчън Макбрайт, Робърт Гласпър, Кени Гарет, Рой Харгроув, Бранфорд Марсалис, Кърт Елинг, Ричард Бона, Мишел Камило, Даян Рийвс, Хосе Джеймс, Дърти Лупс, Ник Уест.

„Мисията ни е да популяризираме това изкуство, да го направим още по-достъпен за хората, така, че всеки да може да открие джаза в себе си. Искаме да възпитаваме децата и младежите в по-добра звукова и емоционална среда, а на традиционните почитатели на тази музика да сбъдваме мечтите. Вдъхновени сме, защото джазът е музика на момента, на импровизацията, на свободния дух“, споделят организаторите. /БГНЕС