Иво Инджев разказа още, че му е отнело няколко месеца, докато намери записките на Игнатиев
Иво Инджев разказа още, че му е отнело няколко месеца, докато намери записките на Игнатиев / БГНЕС
„Измамата „Сан Стефано“ от Иво Инджев – един по-различен прочит на историята

Пред много любители на историческата наука журналистът и политически анализатор Иво Инджев представи новата си книга, предаде репортер на БГНЕС.

Тя е озаглавена „Измамата „Сан Стефано“ и в нея авторът прави един по-различен прочит на историческите събития, свързани с освобождението на България.

Санстефанският мирен договор е предварителен и е сключен между Руската и Османската империи след Руско-турската война (1877-1878г.) Той урежда, макар и неокончателно, създаването на Третата българска държава. С неговото подписване е свързан и националният ни празник – 3 март. Каква обаче е ролята на руснаците в Руско-турскатa освободителна война, в частност тази на граф Николай Игнатиев, както и какъв е характерът на това временно споразумение? Именно върху тези въпроси разсъждава Иво Инджев в новата си книга.

„Една от причинrтe да започна тази книга беше интервю на един обслужващ руската пропаганда човек, който миналата година заяви, че пише книга за граф Игнатиев като за баща на българската нация. Когато прочетох интервюто, това окончателно ме взриви“, споделr авторът.

Иво Инджев разказа още, че му е отнело няколко месеца, докато намери записките на Игнатиев, които са в размер на 843 страници. „Огромен по обем поток на мисълта, който той е издал, след като се проваля на дипломатическия фронт. За това в България се говори много малко. За хора като Левски – нищо. Представяте ли си? Този човек е „пропуснал да забележи“, че съществува Дякона, което е резултат на гузната му съвест. С негово съгласие, най-малко, Дяконът е увиснал на въжето“, допълни още той.

Според Иво Инджев истинската цел на Русия по време на войната не е свободата на България. „Целите на Русия са напълно ясни – проливите, да не бъде допуснато европейско влияние в България и българите да бъдат „оръдие в ръцете на Русия“, както той се изразява“, аргументира се авторът. /БГНЕС